ĆERKA BORE TODOROVIĆA: Tata mi je govorio da napišem debelu knjigu
Foto: Kurir štampano I Dragana Udovičić

Ušla u najuži izbor

ĆERKA BORE TODOROVIĆA: Tata mi je govorio da napišem debelu knjigu

Pop kultura -
Savetovao mi je: „Neka ti ovaj roman bude deblji od prvog. Delovaće nekako impozantnije. I ubaci malo više dijaloga, narod to voli “, otkriva Dana Todorović, autorka romana „Park Logovskoj“

"Moja porodica je veoma duhovita i živopisna, i odrastanje u njoj svakako mi je oplemenilo detinjstvo. Bora je svoj šarm uvek nosio sa sobom i s njim nikad nije bilo dosadno. S druge strane, mislim da je dobro što sam u ranoj mladosti živela van ovih prostora i školovala se u inostranstvu, gde niko nije znao ko su Bora, Mira ili Srđan. Koliko god da mi je ta udaljenost od porodice teško padala, čini mi se da mi je pomogla da kasnije pronađem neki svoj identitet i mesto pod suncem", rekla je Dana nakon objavljivanja nove knjige.Brižan otacBard srpskog i jugoslovenskog glumišta napustio nas je 7. jula 2014. godine. On je nestrpljivo čekao novu knjigu svoje ćerke, koja je objavljena tek osam meseci nakon njegove smrti. Dani je, kao i svaki brižni otac, davao savete i sugestije.- Jao, samo da ti ovaj roman bude deblji od prvog... Delovaće nekako impozantnije. I ubaci malo više dijaloga, narod to voli, biće lakše za čitanje... - govorio je Bora.

Dana Todorović rođena je 1977. u Beogradu. Školovala se u Budimpešti, Detroitu, Indijanapolisu i Njujorku, a studije drame završila je u Londonu. Bavila se glumom i prevođenjem. Posebno prevodilačko iskustvo stekla je u oblasti filma i pozorišta, a šest godina radila je i kao prevodilac u Ujedinjenim nacijama. Njen prvi roman „Tragična sudbina Morica Tota“ (2008) preveden je na nemački i engleski jezik, objavila je dve knjige priča za decu za Sloveniju, a „Park Logovskoj“ posvetila je svom ocu Bori, koji se mnogo radovao njegovom objavljivanju.Glavni junak priče je uvaženi ruski šahovski velemajstor Sopoćin, koji stiže u Park Logovskoj, gde će se održati višednevni turnir. Igraće protiv šarolike grupe likova koji predstavljaju narod, a iza ovog nadmetanja krije se čitav jedan metafizički svet. Dana ne voli da posebno ističe da je ćerka barda srpskog glumišta, a u samo jednom intervjuu odgovorila je na pitanje kako je bilo odrastati s Borom, bratom Srđanom i tetkom Mirom Stupicom.

Inače, Dana Todorović ušla je u najuži izbor za Ninovu nagradu s romanom "Park Logovskoj". Ona je po vokaciji dramaturg i pisac, i najmlađi je kandidat za ovogodišnjeg laureata, pošto su pored nje u trci za laskavo književno priznanje, koje donosi popularnost i velike tiraže, i Ljubica Arsić (60) - „Rajska vrata“, Vule Žurić (46) - „Republika Ćopić“, Milisav Savić (71) - „La Sans Parelle“, Dragan Velikić (62) - „Islednik“, i Svetislav Basara (62) - „Anđeo atentata“. Uglavnom se kao favorit da 18. januara postane 62. laureat spominje Velikić, koji je za svoj roman već dobio nekoliko domaćih i evropskih priznanja. On i Basara su već nagrađivani Ninovom nagradom, kao i Milisav Savić, koji je svoje priznanje 1992. vratio, dok su ostali učesnici prvi put u najužem izboru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track