DEČAK IZ VODE: Na današnji dan umro je Milan Mladenović, najveći pesnik beogradskog asfalta
Foto: Vikipedija

22 godine bez EKV-a

DEČAK IZ VODE: Na današnji dan umro je Milan Mladenović, najveći pesnik beogradskog asfalta

Pop kultura -

Milana Mladenovića ili smatraju besmrtnim legendarnim umetnikom, srpskim Džimom Morisonom, ili ga pljuju kao čoveka koji je zalutao u lavirint zavisnosti.

Na današnji dan, pre 22 godina preminuo je jedan od najznačajnijih muzičara na ovim prostorima - Milan Mladenović. Frontmen kultnog benda Ekatarina velika, EKV-a pisao je originalnu muziku i tekstove, a kada je umro više su mu se divili nego što su ga razumeli.

Mnogi ga smatraju svojevrsnim simbolom Beograda, iako je rođen u Zagrebu, (od oca Spase, rodom iz Kruševca, koji je bio vojno lice i majke Danice iz Makarske). U šestoj godini se sa porodicom seli u Sarajevo, a Beograđanin postaje tek u 12. godini. Međutim on je svakako Beograđanin, jer je njegov Beograd bio prestonica Jugoslavije, centar i skup svih lepota te velike zemlje.

Beskompromisan i stamen pred naletom šunda i kiča koji je počeo da dominira u vreme uspona EKV-a, pomalo je bio i pesimističan po pitanju osvešćenosti na ovim prostorima.

"Rock’n’roll ne može ništa konkretno da promeni zato što je u medijima zatrpan drugim oblicima pseudokulture. Izgubio je ono malo mesta koliko je imao ranije, ali postoji određeni krug ljudi koji je ostao normalan", rekao je u jednom intervjuu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track