DONETA ODLUKA: Ostale li Ukrajina bez pobede na Evroviziji ili ne?
Foto: Damir Dervišagić

Džamala prevarila

DONETA ODLUKA: Ostale li Ukrajina bez pobede na Evroviziji ili ne?

Pop kultura -

Zvanični Evrovizije oglasili su se povodom videa s koncerta koji se pojavio na Jutjubu, na kom Džamala izvodi pobedničku pesmu 18. maja 2015. godine.

Naime, pravilo je da pesma koja će se takmičiti na Evroviziji ne može da bude objavljena pre 1. oktobra prethodne godine, što je dovelo u pitanje pobedu Ukrajine.

"Pravilo Evrosonga koje glasi da prijavljene pesme ne smeju da budu komercijalno objavljene pre 1. oktobra služi tome da na takmičenju učestvuju nove pesme svake godine i da sve imaju jednake uslove. Svrha tog pravila je da se spreči distribucija kompozicije, čime bi dobila nepoštenu prednost pre samog takmičenja", piše u saopštenju.

U prošlosti su neke pesme bile javno dostupne pre tog datuma, ali šira publika nije mogla da ih vidi, pa im je tako i dopušteno učešće na Evrosongu.

"EBU je, vodeći se ranijim iskustvima i pošto je snimak malog koncerta pregledan samo nekoliko stotina puta do trenutka kad je otkriven pre nekoliko dana, odlučio da objavljeni video nije dao Džamali nepoštenu prednost u odnosu na ostale i da je pesma prema pravilima mogla da se takmiči", navodi se u saopštenju, prenosi pink.

Dakle, Džamala ipak može da zadrži nagradu bez obzira na to što je pesma sa kojom je pobedila objavljena mnogo pre dozvoljenog roka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track