DRAGAN BJELOGRLIĆ: Hoću Srbiji da donesem Oskara!
Foto: Dragan Kadić

Glumac proslavio 53. rođendan

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Hoću Srbiji da donesem Oskara!

Pop kultura -

Dragan Bjelogrlić juče je proslavio 53. rođendan. Glumac koji trenutno radi novu seriju „Senke nad Balkanom“ za RTS u Barandi dao je sebi i ekipi oduška tako što nije bilo snimanja.

- Imam samo jednu želju, da dobijem Oskara za najbolji strani film, kao producent i reditelj, pre svega - otkrio je nedavno Bjelogrlić u intervjuu za magazin Ekspres.

Glumac u seriji „Senke nad Balkanom“ tumači lik inspektora policije Andre Tanasijevića Tane, koji pokušava da reši nekoliko ubistava koja se dešavaju u Beogradu sredinom dvadesetih godina prošlog veka. Bjela bi veliku nagradu koju dodeljuje Američka akademija za film mogao da osvoji za nekoliko godina jer priprema novi film „Čuvari formule“. Junaci ove priče su naučnici koji su učestvovali u tajnom projektu pravljenja atomske bombe u Vinči.Bjelogrlić je prvi put pred kamerama glumio sa 15 godina u ostvarenju Branka Bauera „Boško Buha“ (1978), tumačeći lik Save Jovanovića Sirogojna. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisao je 1984. godine u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Njegovi drugovi na studijama bili su Mirjana Joković, Dragan Petrović Pele, Srđan Žika Todorović, Vesna Trivalić, Milorad Mandić Manda, Slobodan Boda Ninković, Dada Stojanović Glid i Darko Tomović.

Proslavio se ulogom Slobodana Bobe Popadića u seriji „Bolji život“. Nakon te uloge, usledili su „Zaboravljeni“ (1990) i angažman na filmovima „Crni bombarder“ (1992), „Lepa sela lepo gore“ (1996), koji je i producirao. Rediteljski debi imao je s filmom „Montevideo, bog te video“, čija su oba nastavka već bila kandidati za Oskara.

Teška godina za umetnikaNE SLAVI ZBOG SMRTI MAJKEBjelogrlić nije pravio kao pre tri godine za pola veka života veliko slavlje na kome su mu pevali Lepa Brena i Halid Bešlić jer je njegova majka Nada preminula. Godina za nama bila mu je veoma teška jer je iznenada preminuo kum i kolega Milorad Mandić Manda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track