DRAGAN NIKOLIĆ U ULOZI KNEZA LAZARA: Istorijski spektakl stiže u pozorište!
Foto: Dragana Udovicic

USKORO

DRAGAN NIKOLIĆ U ULOZI KNEZA LAZARA: Istorijski spektakl stiže u pozorište!

Pop kultura -
Za taj lik vidim samo dvojicu glumaca. Uz Gagija to je Miodrag Krivokapić, kaže Dejan Stojiljković, po čijem romanu se radi komad

Selektor smederevskog Teatra u tvrđavi Radoslav Pavlović najavio je da će sredinom jula festival otvoriti dramatizacija romana „Duge noći i crne zastave“ Dejana Stojiljkovića, koju su uradili autor knjige i Ivan Velisavljević.Smederevo, koje više od 60 godina nema profesionalno pozorište, ove godine ušlo je u koprodukciju sa Narodnim pozorištem iz Niša i Šabačkim pozorištem kako bi zajedno izneli priču inspirisanu životom kneza Lazara i ljubavlju njegove najmlađe ćerke Olivere Lazarević i srpskog junaka Miloša Obilića.- Nisam verovao da moj roman može da se napravi za scenu. Predstava će biti u srednjovekovnom duhu i pravi spektakl - kaže Stojiljković za Kurir.

Autor romana „Konstantinovo raskršće“ i „Kainov ožiljak“ objašnjava da su još daleko od podele uloga, ali da ima na umu samo dvojicu glumaca koje vidi u liku kneza Lazara.- Neću se mešati u podelu reditelju. Mogu da se mešam u jezik i istoriju. Paziću da se ne koriste neke reči u govoru, poput reči „inat“, koja nije u duhu srednjeg veka. U Šapcu ima mnogo talentovanih glumaca za uloge Obilića, Kosančić Ivana i Toplice Milana. Ipak, vitez ne može da bude svako. Traže se lepi, snažni i spremni jer će nositi oklope na sceni - kaže Dejan i dodaje:

Veliki umetnik... Miodrag Krivokapić; Foto Vlada Šporčić
Veliki umetnik... Miodrag Krivokapić; Foto Vlada Šporčić

- Glavni junak je knez Lazar, a u Smederevu je živeo njegov unuk. Veza je vrlo zanimljiva. Od starije generacije vidim samo dvojicu glumaca za taj lik, i to Miodraga Krivokapića i Dragana Nikolića. Njih dvojica su veličine koje mogu da iznesu i naše legende. Ideja je da se predstava dalje igra u svim mestima u kojima postoje srednjovekovna utvrđenja.Na festivalu će biti izvedeno još pet predstava, koje je izabrao Radosav Lale Pavlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track