ĐUSKANJE UZ ŠEKSPIRA: Glob teatar u Beogradu
Foto: Stefan Jokić

Najslavnije pozorište

ĐUSKANJE UZ ŠEKSPIRA: Glob teatar u Beogradu

Pop kultura -

Reditelj na inovativan način, s naglaskom na muzici, nudi anarhističnu verziju komedije „Dva viteza iz Verone“, koja je izvedena u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište zatvorilo je sezonu gostovanjem čuvenog Glob teatra iz Londona s ranim Šekspirovim komadom „Dva viteza iz Verone“ u režiji Nika Begnala.Engleska trupa je inače pre dve godine u Beogradu izvela „Hamleta“, a potom su prisustvovali otvaranju Šekspir festivala, kako će biti i večeras u Čortanovcima.

Tanasije Uzunović
Tanasije Uzunović

Prepuna sala Narodnog pozorišta sa oduševljenjem je gledala kako je reditelj Nik Begnal, na inovativan način, s naglaskom na muzici, ponudio anarhističnu verziju ove rane Šekspirove komedije, iz 1591, koristeći elizabetansku scenografiju inspirisanu slikama i nacrtima iz autentičnog vremena, tačnije prenesenom u 1966. godinu. Publika, u kojoj su, između ostalih, bili i Tanasije Uzunović, Zorana Mihajlović, kao i ambasadori Velike Britanije Denis Kif, Nemačke Aksel Ditman i SAD Kajl Skot, pljeskala je, đuskala i aktivno učestvovala u ljubavnoj peripetiji između Valentina, Proteja, Silvije i Julije.

Dejan Savić sa Kajlom Skatom i njegovom suprugom
Dejan Savić sa Kajlom Skatom i njegovom suprugom

Jedan od glumaca Glob teatra Geri Kuper istakao je da su pokušali da aktuelizuju Šekspirov komad.- Šezdesetih je bilo više slobode nego danas, ali promenili smo prikaz žene. U našoj izvedbi one su mnogo jače - kaže Kuper i dodaje da je presrećan što igra u našem „smirenom i lepom“ Narodnom pozorištu.

Denis Kif sa porodicom
Denis Kif sa porodicom

Mladog Valentina tumači sjajni mladi glumac Gaj Kjuz.- Sramota me je koliko malo znam o vašoj zemlji, čuo sam samo za Novaka Đokovića. Zato sam vrlo srećan što mi je Glob omogućio da posetim sva ova divna mesta... - rekao je Kjuz.

Zorana Mihajlović sa partnerom
Zorana Mihajlović sa partnerom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track