EKSKLUZIVNO: Srbi snimili horor po priči Stivena Kinga
Foto: Profimedia

Veliki pisac prodao prava studentima

EKSKLUZIVNO: Srbi snimili horor po priči Stivena Kinga

Pop kultura -

Triler „Soba smrti“ premijerno će biti prikazan 4. juna na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a glavne uloge tumače Igor Benčina i Branislav Lečić

Kralj horora Stiven King prvi put je prodao prava srpskim studentima za ekranizaciju filma prema njegovoj priči „In the Deathroom“. Ostvarenje „Soba smrti“, reditelja Nemanje Ćeranića, premijerno će biti prikazano 4. juna na Fakultetu dramskih umetnosti u okviru festivala Producentski dani. Film je snimljen pre nekoliko dana na lokacijama prestoničkog hotela „Jugoslavija“, a glavne uloge tumače bivši ministar kulture Branislav Lečić i Igor Benčina.

Opet žestoki momak... Branislav Lečić foto Milica Drinić
Opet žestoki momak... Branislav Lečić foto Milica Drinić

Zaplet kreće kada televizija odbije da emituje Raškovu (Benčina) emisiju. On iz ličnih razloga odlučuje da je plasira putem interneta i tako otkrije istinu o smrti svog brata. Raško ubrzo biva kidnapovan i zatvoren u „sobu smrti“, gde se susreće s glavnim akterom svoje emisije - Kempesom, koga igra Lečić.

- Film je zasnovan na originalnoj priči Stivena Kinga, od koga smo dobili autorska prava. Po žanru triler, svakog od nas podseća na neprekidnu represivnu situaciju u kojoj se nalaze novinari u našoj zemlji, a i svetu, i šta se može desiti kad čovek ima dovoljno jak motiv da se izbori za istinu - pričaju mladi producenti Sofija Petković, Nevena Petrović i Nemanja Leković.Oni kažu da su veliku podršku i pomoć na projektu imali od svog profesora i mentora Milana Todorovića, producenta i reditelja filmova „Zona mrtvih“ i „Mamula“, kao i ostvarenja „Procep“.

- Reditelj Nemanja Ćeranić, student master studija, već ima nagrade za film „Stočar“. Njegova strast i opredeljenost ka žanrovskim filmovima dovela je našu klasu do jednoglasne odluke da on bude odabran za reditelja. Za glavnu ulogu pozvali smo Igora Benčinu, koga smo smatrali idealnim izborom za prikazivanje Raškove borbe i istrajnosti. On je afirmisan glumac i fizički je bio spreman da odigra akcione scene zajedno s kaskaderima. S druge strane, za ulogu glavnog negativca - Kempesa, u susret nam je izašao poznati i nagrađivani glumac Branislav Lečić - zaključuju studenti.

Srpski glumac isti Džoni Dep... Igor Benčina foto Milica Drinić
Srpski glumac isti Džoni Dep... Igor Benčina foto Milica Drinić

Najbolji filmovi po njegovim romanimaKING ČESTO EKRANIZOVANStiven King poznat je kao pisac horor romana. Objavio je više od 50 naslova koji su prodati u 350 miliona primeraka. Mnoge njegove knjige adaptirane su za film i TV. Nije baš svaki bio remek-delo poput klasika „Mizeri“ i „Usijanje“, koji su dobili loše kritike. Svakako treba pomenuti i „Bekstvo iz Šošenka“ (na slici) i „Ostani uz mene“.

Producentski daniFESTIVAL INSPIRISAN DODELOM OSKARAProducentski dan održava se ove godine 4. juna na FDU. Manifestacija okuplja više od 500 filmskih i TV profesionalaca, a cilj je promocija radova studenata katedre za filmsku i TV produkciju i profesije producenta. Ovogodišnja tema inspirisana je dodelom Oskara pod sloganom „Svet iza kulisa“, a posetioce očekuje glamur, kao i iznenađenja koja ova profesija nosi sa sobom. Projekcija radova biće održana u bioskopskoj sali fakulteta s početkom u 16 časova, a ceremonija dodele nagrada u 20 časova. Manifestaciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track