FILMSKE NOVOSTI: Nacionalno blago smešteno u arhiv

Jedan od najvećih evropskih depoa

FILMSKE NOVOSTI: Nacionalno blago smešteno u arhiv

Pop kultura -
Isporučujemo RTS 28 epizoda serijala o Titu, a čak 80 odsto materijala biće prikazano prvi put, ističe Vladimir Tomčić
1 / 6 Foto: Beta

Ustanova „Filmske novosti“, formirana oktobra 1944. u tek oslobođenom Beogradu, sa 15,5 miliona metara filmske trake u svom depou svrstava se, uz arhive u Pragu, Parizu i Sankt Peterburgu, među najveće depoe dokumentarnog filmskog materijala u Evropi.

Josip Broz s Idi Aminom
Josip Broz s Idi Aminom

- „Filmske novosti“ ljudi najviše vezuju za Tita, one su ga najviše i snimale, a manje je poznato da su u 23 ambasade u svetu bili naši snimatelji koji su beležili i svakodnevni život u tim zemljama - kaže u razgovoru za Tanjug direktor „Filmskih novosti“ Vladimir Tomčić.

Odmor s Rankovićem
Odmor s Rankovićem

Mnoge od tih zemalja danas, dodaje on, traže i dobijaju materijale o sebi, svojim ljudima, životu koji u to vreme nisu beležili jer nisu bili tehnički opremljeni. Međutim, u jednom periodu „Filmske novosti“ su zaboravljene, pa su Tomčića, kad je pre dve godine postao direktor, neki čak pitali koliki je tiraž novina jer su mislili da je to list a ne filmska kuća.

Jedooki Maršal
Jedooki Maršal

Ova ustanova sprema nekoliko serijala, a Ministarstvo kulture odvojilo je novac ne samo za nove projekte nego i zaštitu filmova koji su propadali u vlazi, bez ventilacije. Kao najveći aktuelni projekat ističe serijal o Titu, koji je otkupio RTS.

Jovanka Broz na Pecanju
Jovanka Broz na Pecanju

- Od 1. septembra isporučujemo 28 epizoda po 50 minuta, a oko 80 odsto materijala biće prikazano prvi put - najavio je Tomčić i dodao da su obrađene i teme kojih se niko nikad nije dotakao, kao u epizodi „Tito i loši momci“.

Tito dresira pse
Tito dresira pse

Tomčić: serijal obuhvata i teme kojih se niko nije dotakao, kao u epizodi „Tito i loši momci“
Tomčić: serijal obuhvata i teme kojih se niko nije dotakao, kao u epizodi „Tito i loši momci“

Vredni snimciKAKO JE TITO REHABILITOVAO APISA 1952.Interesantan projekat je i priprema 50-minutnog filma o reviziji Solunskog procesa, u kojem je osuđen i streljan Dragutin Dimitrijević Apis.- Dva Apisova saborca su 1952. podneli tužbu za reviziju, Ranković je to odobrio, Tito takođe. Svedoci koji su još bili živi povukli su svoje optužbe, Apis je rehabilitovan. To je samo po sebi kuriozitet, Apis je vrlo neobična ličnost, a još je neobičnije što je socijalistička država rehabilitovala kraljevog oficira - naglasio je Tomčić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track