(FOTO) PARIZ NEKAD I SADA: Od Drugog svetskog rata do savremenog doba u gradu svetlosti!
Foto: Facebook

Povratak u Drugi svetski rat

(FOTO) PARIZ NEKAD I SADA: Od Drugog svetskog rata do savremenog doba u gradu svetlosti!

Pop kultura -
U čast oslobođenja Pariza koji se desio pre više od sedamdeset godina, francuski fotograf Julien Knez odlučio je da napravi veoma zanimljive fotografije Pariza koje će vas vratiti u vreme Drugog svetskog rata

25 avgusta 1944. godine posle 4 godine okupacije i šest dana borbi oslobođen je Pariz.

U noći uoči oslobođenja francuski general Filip Leklerk ušao je u grad gde su ga dočekali razdragani parižani. Ubrzo će i stanica Slobodne Francuske javiti kako je nemački komandant General Ditrih fon Holtic u prisustvu Leklerka i pukovnika Rola, potpisao predaju.

U 19.00 po lokalnom vremenu u grad je ušao i general Šarl de Gol. Iz hotela De Ville poručio je: " Vive Paris!", a potom je usledio hvalospev Francuskoj koji je zavšio vizijom Francuske kao velike svetske sile.

Iste večeri su francuske, američke i senegalske trupe trijumfalmo marširali Jelisejskim poljima, gde su ih pozdravljali oduševljeni građani.

U čast ovog događaja koji se desio pre više od sedamdeset godina, francuski fotograf Julien Knez odlučio je da napravi veoma zanimljive fotografije Pariza koje će vas vratiti u vreme Drugog svetskog rata.

Od velikog rata do savremenog doba, šta se zaista promenilo procenite sami.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track