(FOTO) VEĆ 62. GODINE NA TRONU: Britanska kraljica ne razmišlja o penziji
Foto: Profimedija

Jubilej

(FOTO) VEĆ 62. GODINE NA TRONU: Britanska kraljica ne razmišlja o penziji

Pop kultura -
Kraljica Elizabeta II stupila je na današnji dan na presto 1953. godine, i time je jedan od najdugovečnijih savremenih monarha na svetu

Britanska kraljica Elizabeta II već je 62 godine na britanskom prestolu. Svečano je krunisana na današnji dan 1953. godine. Još 1936. godine, proglašena je naslednicom, nakon što je njen stric Edvard VIII abdicirao, a Elizabetin otac postao kralj Džordž VI.

Vremenom, njegovo zdravlje se pogoršalo i umro je 6. februara 1952. godine. Ta vest ju je zatekla u Keniji, gde je boravila sa suprugom, princom Filipom. Odmah se vratila u London i uzela vladarsko ime Elizabeta II. Istog dana je proglašena za kraljicu Kanade, a sledećeg dana i Ujedinjenog Kraljevstva.

Krunisana je 2. juna u Vestminsterskoj palati. Njeno krunisanje bilo je prvi veći kraljevski događaj koji je prenosila televizija.

Elizabeta II je šef države koji je obišao najviše zemalja sveta, čak 116.

Ona je jedna od najdugovečnijih monarha u savremenom svetu. Uživa veliku popularnost u svojoj zemlji, a od svih članova kraljevske porodice, danas je ipak princ Vilijam popularniji.

Njen sin, princ Čarls ne može je naslediti sve dok ona ne abdicira, povuče se ili umre. Kakav god scenario da bude, Čarls bi mogao i da presto prenese na svog starijeg sina Vilijama.

Pogledajte kako je izgledalo krunisanje 2. juna 1953. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=ChyyrLKiUsg

(Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track