GLUMAC GORAN BOGDAN: Srbi su večiti negativci, muka mi je od toga!
Foto: Marina Lopičić

Premijera na Festu

GLUMAC GORAN BOGDAN: Srbi su večiti negativci, muka mi je od toga!

Pop kultura -
Angažman koji ga je proslavio Hrvatski glumac tumači ulogu srpskog kriminalca Milana u jednoj od najpopularnijih TV serija u Velikoj Britaniji

Premijera britansko-francuske kriminalističke serije „Poslednji panteri“ o balkanskim pljačkašima - koja je snimana i u Beogradu - održana je na Festu juče, kada su prikazane prve dve epizode, a večeras počinje emitovanje na RTS.- Priča o „panterima“ i krađi dijamanata samo je okidač za radnju koja uranja u mračnu Evropu punu korupcije i mafijaša. Sve likove, i Francuza, i Engleza, i Balkanaca, upoznajemo kroz kriminal, ali se oni produbljuju i mi pokazujemo njihove intimne priče, koje su uzrok toga što su postali - objašnjava producent Piter Karlton.Popravljamo sliku o namaGlumac Goran Bogdan tumači lik Milana, srpskog kradljivca dijamanata, člana bande Pink Panter. On ističe da mu je muka od toga što nas uvek prikazuju kao negativce u filmovima koji treba da nas predstave u svetu.- Nije problem u našoj kriminalističkoj istoriji, izvor toga je naša površnost. Dok se sve posmatra kroz prizmu površnosti, i u politici i u kulturi, uvek ćemo biti prikazani kao negativci. Zato se istorija i ponavlja. To je do nas. Mi potvrđujemo sliku koju imaju o nama, umesto da je opovrgnemo. Ja u tu krivu sliku lično ne verujem. Imamo mi i drugo da pokažemo. Međutim, to se neće promeniti sve dok se mnogi s Balkana time ponose, jer je to lakše. Lakše je biti budala nego se truditi. Dok god je tako i dok god ovo društvo ne daje perspektivu onima koji hoće drugim putem, putem truda i rada, ništa se neće promeniti - kaže Bogdan i dodaje da mu za ulogu nisu bila potrebna dodatna uputstva jer je i sam živeo u takvim okolnostima.- Dolazim iz Bosne, iz takvog kraja da mi nisu bile potrebne knjige da bih spremao ovu ulogu. Muka mi je više od svega toga. Sve se nadam da će se to smanjiti. Trudim se da radim svoj posao, da igram uloge koje mi daju. Život lika Milana je ono što sam donekle i ja živeo. On je nežno stvorenje koje živi u takvim okolnostima - u ratu u BiH - i on je video da će ga ta nežnost koštati glave. On se naterao da bude kriminalac samo da bi preživeo - zaključuje Goran.Bouvi radio muzikuSerija se snimala tri meseca u Beogradu, a pored Bogdana u ulozi pljačkaša s naših prostora pojaviće se i Nikola Ðuričko, Marko Janketić, Gordan Kičić, Nikola Rakočević i Bojan Žirović. „Poslednji panteri“ snimani su i u Crnoj Gori, Londonu i Marselju, gde su članovi bande, koju predvode britanska glumica Samanta Morton i Džon Hart, izveli krađe u juvelirnicama. Muziku za špicu je komponovao Dejvid Bouvi, koja je objavljena pre njegove iznenadne smrti u 69. godini.

Pljačkaši...  Bojan Žirović, Marko Janketić i Goran Bogdan
Pljačkaši... Bojan Žirović, Marko Janketić i Goran Bogdan

Slobodan ŠijanMLADI VIŠE EKSPERIMENTIŠUSlobodan Šijan je predsednik ovogodišnjeg takmičarskog programa „Granice“, u okviru kojeg se našao i hrvatski film „Svinjari“.- Pristao sam da budem član žirija jer se među ovim filmovima nalaze oni koje je teže pogledati. Ne bave se toliko mejnstrim temama, već više nekim različitim tematsko-graničnim formama i tabuima. Nove generacije razlikuju se od naših zbog toga što ne eksperimentišu mnogo s formom, jer tu više i nema šta, već tragaju za tematskim proširenjima - objasnio je Šijan, reditelj kultnih domaćih filmova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track