GLUMAC JE LINČOVAN USRED BEOGRADA - Miki, Voja i Eva Ras: Da li će krivci ikad biti pronađen?!
Foto: Printskrin

Godišnjica brutalnog prebijanja

GLUMAC JE LINČOVAN USRED BEOGRADA - Miki, Voja i Eva Ras: Da li će krivci ikad biti pronađen?!

Pop kultura -

BEOGRAD - Šesnaest godina navršilo se u četvrtak od brutalnog prebijanja Dragana Maksimovića Makse, velikog filmskog i pozorišnog glumca, koji je preminuo od posledica tog napada tri meseca kasnije.

Kobnog 17. novembra 2000. godine Dragan je sedeo u jednoj pivnici na Zelenom vencu, kada je grupa mladića obučenih kao skinhedsi upala u lokal i napala ga samo zato što su mislili da je Rom. Tek operisan od katarakte, Dragan im se nije suprotstavio, trudeći se da sačuva oko. Nakon skoro tri meseca provedenih u bolnici, Maksimović je preminuo 4. februara 2001. godine.

Tragična sudbina svima omiljenog glumca potresla je ne samo Srbiju, već i čitav region, a njegove kolege i prijatelji i dan danas ne mogu da poveruju da tako velikog čoveka više nema. Ni posle 16. godina od brutalnog ubistva glumca, napadači, odnosno grupa "skinheda" do danas nije identifikovana niti uhapšena. Istraga je i dalje zvanično otvorena, ali javnost opravdano sumnja da će huligani fašističkih ubeđenja, ikada odgovarati za ovaj nezapamćen zločin.

Kurir je stupio u kontakt sa nekim Maksinim kolegama koji se i dalje živo sećaju velikana srpskog glumišta. U karijeri dugoj 25 godina odigrao je više od 60 filmskih i pozorišnih uloga. Glumio je u ostvarenjima „Poslednji krug u Monci", „Lepa sela lepo gore", „Mi nismo anđeli", „Rane", „Crni bombarder"... ali je svoju najbolju ulogu ostvario u liku Miše iz Karanovićevog filma „Petrijin venac".

Voja Brajović: Uvek pomislim na njega na ovaj dan

- Bio je divan čovek i prijatelj i ostao mi je u divnom sećanju. Uvek pomislim na njega na ovaj dan i zaista mi teško pada što ga više nema. Moram da napomenem da je strašno nasilje koje je tako veliki čovek pretrpeo, i moram da naglasim da je užasno što nam se nasilje ponovo vraća i to na velika vrata - rekao je Brajović za Kurir.

Miki Manojlović: Kivan sam jer krivci nisu pronađeni

- Šta god da vam kažem, malo je. Mi smo se dugo godina družili, bili smo prijatelji i proveli smo studentske dane zajedno. Ali, najviše sam kivan što se svake godine ponavlja priča o njemu, a krivca nema, nije pronađen - rekao je Manojlović.

Eva Ras: Bio je predobar čovek

- Juče sam pročitala i baš sam se rasplakala. On je jedan predobar čovek i poslednji koji je zaslužio da bude pretučen na najsvirepiji način. Nadam se da počiva u miru - ispričala nam je Eva.Jelena Stuparušić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track