GORICA POPOVIĆ PRED PREMIJERU FILMA: Stalno sebi govorim budi jaka!
Foto: Miloš Spasojević

Novo iskustvo

GORICA POPOVIĆ PRED PREMIJERU FILMA: Stalno sebi govorim budi jaka!

Pop kultura -

Stojanka se bori za normalan ljudski život za sebe i svoje unuke, ali kako stvari stoje, kod nas mora da se snalazi na sve načine, kaže glumica

Da li je ovo priča o sudbini malih ljudi ili velikim ušima koji tu sudbinu određuju? - pita se Marko Kostić, reditelj filma „Kozje uši“, čija je premijera zakazana za 25. april u Sava centru. Glavnu ulogu - Stojanku, ženu sa Balkana, tumači Gorica Popović.- Dve godine smo radili na ovom filmu, jer su nam nedostajala sredstva, ali Filmski centar nam je izašao u susret i evo nas pred premijerom, kojoj se mnogo radujem. Scenario je pisala Vladislava Vojnović, koja je za mene pravo otkriće - kaže Gorica i dodaje:- Vladislava je mlada kao i reditelj, i sjajni su. Mnogo volim da radim s mladim ljudima. Oni imaju mnogo više energije, entuzijazma i volje nego mi koji imamo kilometražu iza sebe.

Tajanstvena prošlost

„Kozje uši“ su priča o Stojanki, njenim maloletnim unucima i njihovom opstanku uprkos teškim životnim uslovima u vojvođanskoj Srbiji. Njena prošlost nalazi se pod velom tajne, pa se uzrok, posledica i rešenje Stojankinih problema nalaze u domenu misterije.- Lik je složen. Ona nosi film. Žena koja čuva svoje unuke u selu pokušava da im stvori normalan život. Ona se muči. Ova priča je svima poznata, jedna topla ljudska, ali s druge strane ima i elemente trilera. Film je i s elementima fantastike, jer Stojanka stalno razgovora sa svojom kozom. Ona je sposobna za sve, namešta kosti, studirala je u Beogradu, a bila je i na protestima 1968 - objašnjava Gorica.Ona kaže da se s jedne strane može doživeti kao neuspešna žena koja tvrdoglavo ignoriše sistem, a s druge strane uspešna jer tera inat državi.Nikad ne odustaje- Vi nju možete naći svuda oko nas. Ona pokušava da preživi - da ima ljudski život. Ali, naravno, kako je sve i dan-danas kod nas, nije lako. Primorana je da ide u krivolov, snalazi se na sve načine. Tema je ljudska i pronalazi se svako, pa i ja. Mora se preživeti, gurati napred, i u najtežoj muci. Sebi to uvek i govorim „Ne odustaj i budi sabrana i snažna“ - završava glumica.

Foto: Miloš Spasojević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track