ISPOVEST ĐUZINOG BRATA: Mog Vlastimira je žena odvela u grob
Foto: Story/Privatna Arhiva

Nenad Stojiljković iskreno samo za Kurir otkriva

ISPOVEST ĐUZINOG BRATA: Mog Vlastimira je žena odvela u grob

Pop kultura -

Ona je njega s klostridijom, ozbiljnom crevnom bolešću, smestila u starački dom, a ne u neku banju na lečenje

U monografiji „Vlastimir Đuza Stojiljković“ autora Zorana Jovanovića moj brat je izjavio da bi voleo da ga sahrane na groblju u Ribarskoj banji. U tom mestu nam je deda sahranjen, a roditelji su nam tamo bili učitelji - započinje svoju ispovest Nenad Stojiljković (80), rođeni brat velikog srpskog glumca. On nam se javio nakon što je u Kuriru pročitao tekst u kome Vlasta Velisavljević otkriva kako su saznali gde je Đuzu tajno pokopala supruga Dušanka, čime nije ispunjena njegova poslednja želja.Držala ga kao u zatvoru- Moj odnos s bratom i njegovom suprugom bio je korektan. A onda dolazi do njegove bolesti, o čemu me Dušanka nije obavestila, a o tome saznajem u kafiću. Zovem je i pitam: „Zašto? „Njen odgovor je smešan: ‚Đuza mi je rekao, pri čistoj svesti, da ti ne kažem da ne bi nekome rekao.‘ Da je to laž, bilo mi je jasno, jer kod moždanog udara ni svest ni govor više nisu čisti - priseća se Nenad.Dušanka nije prihvatila ni njegov predlog da se Đuza leči u Ribarskoj banji, i zbog toga prekidaju svaki kontakt.- Predlažem joj da ga, u njegovom interesu, prebacimo u neku zdravstvenu ustanovu u kojoj bih ga ja iz Kruševca svakodnevno posećivao.

Njen odgovor je da Beograd ne poseduje tako nešto, a o Ribarskoj banji govori s gnušanjem. Zatim prekida komunikaciju i ja ne znam gde je i šta se dešava sa Đuzom.A onda saznaje da je Đuza prebačen u starački dom Lug, na nekoliko kilometara od Mladenovca.

- Što dalje od ljudi. Bojala se i iz samo njoj znanih razloga smatrala da ga treba izopštiti od prijatelja, obožavalaca i rodbine. Naravno, to je njen razrađeni scenario, koji će izvesti do kraja. Prebacuje ga sa ozbiljnom crevnom bolešću, klostridijom, koja se ne leči u staračkim domovima. Ali njen cilj i nije bio da se on izleči, jer da je to htela, mogla ga je poslati i u Beč - kaže Stojiljković.Posebno ga boli što Dušanka tokom osam meseci gotovo uopšte nije obilazila supruga.- Saznajem od sestara da ga vrlo retko posećuje, već komunicira preko mobilnog telefona, čiji broj, naravno, ni meni nije dala. Odlazim konačno u taj dom Lug, ali na vratima čeka me upravnik, koji ne dozvoljava da vidim brata, naglašavajući da oni sa Đuzinom ženom imaju ugovor da ga niko ne može posećivati - tvrdi Đuzin brat.Tek pošto je zapretio da će dovesti novinare i policiju, dozvoljavaju mu da vidi Đuzu, ali samo na deset minuta.- Nije teško pronaći odgovor zašto je Đuza proveo osam meseci sam u sobi s pogledom na tavan. Pa to je njen scenario. Kako neko može da završi s bolešću koju je imao a da je ne leči? Uskoro je i stigao odgovor koji je mnoge ražalostio, ali možda ne i nju: Đuza je umro - kaže Nenad.

Braća... Najstariji Đuza u sredini s blizancima Predragom i Nenadom
Braća... Najstariji Đuza u sredini s blizancima Predragom i Nenadom

Bez dogovora s bližnjima

On dodaje da je njegov sin poslao Dušanki poruku da bi porodica volela da Đuza bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, na šta ona odgovara: „Pusti te seljačke fazone.“- Krije ga i mrtvog od svih onih koji su ga voleli - ubeđen je brat velikog glumca.Više od mesec dana pokušavali smo da stupimo u kontakt s Dušankom Stojiljković, ali ona se nije javljala na nama poznate brojeve, niti smo je našli u stanu u kojem je živela s Đuzom.

Dvostruka ličnost VELIKI NA SCENI, A MALI U BRAKUNenad je voleo svoj starijeg brata, ali mu zamera što nije umeo s lepšim polom.- U pozorištu je bio veliki, a u braku mali. Dozvoljavao joj da radi šta joj padne na pamet. Trpeo je. Ona je išla na more, dok je on čuvao pticu. Interesantno je da je nateran da iznenada ode na venčanje, gde su im, zamislite, matičar i neka službenica bili kumovi. Ako se prisetimo šta je supruge Bate Živojinovića, koji je imao tri moždana udara, i Dragana Nikolića uradile za svoje muževe, kako su se očajnički borile da pobede bolest spavajući kraj njih, a šta je učinila Dušanka, dolazimo do zaključka da njoj baš i nije bilo mnogo stalo da Đuza pobedi bolest.

Kao na filmuDOŽIVEO SUDBINU SVOG JUNAKANenad kaže da je njegov brat Đuza doživeo sudbinu junaka kog je tumačio u svom poslednjem filmu i prvoj glavnoj ulozi u karijeri. U filmu „Bez stepenika“ zet i ćerka ga šalju u starački dom da ga se „otresu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track