(KURIR TV) JOŠ JEDAN APLAUZ ZA BATU: Odali smo počast srpskom vitezu!
Foto: Nebojša Mandić

Odlazak velikog čoveka i glumca

(KURIR TV) JOŠ JEDAN APLAUZ ZA BATU: Odali smo počast srpskom vitezu!

Pop kultura -

Velimir Bata Živojinović biće sahranjen danas u Aleji velikana na Novom groblju u 13 sati, a komemoracija povodom smri velikana srpskog i jugoslovenskog filma održana je u Skupštini grada.

Među prvima na komemoraciju došla je Batina ćerka Jelena, a odmah zatim funkcioner SPS-a Žarko Obradović, glumaci Radoš Bajić, Toma Kuruzović, Dragan Petrović Pele, Vesna de Vinča.

12.00 - Nakon kratkog filma za Kineze, Vanja je rekao: Sada bi se Bata pojavio i rekao da kasni, ali bi rekao zar ja ne zaslužujem aplauz". Cela sala je ustala i apladurala.

11.55 - Lazar Ristovski u ime glumaca oprostio se od velikana srpskog glumišta.

"Okupili smo se da odamo počast filmskom vitezu. Jednoga dana u moje selo u Vojvodini stigao je film "Vlak", te noći kad se film završio, rodio se novi mladić, to je onaj ko igra glavnu ulogu, danas bi mladi rekli - car, legenda. Naš Bata nosio se rame uz rame sa svetskim zvezdama. Ja sam s njim radio, jeli smo isti glumački hleb, u očima mu nije bilo laži", rekao je Ristovski.

11.50 - Strahinja Rodić prisetio se njihovog detinstva, odrastanja, obdaništa, zajedičkog školovanja u Novom Sadu.

"Jednu godinu smo propustili onako, on se setio da bi bilo dobro da studiramo pozorišnu akademiju, a ja sam rekao: Ko će nas da primi. I eto, uspeli smo, ja studirao režiju, on izabrao da bude glumac. Prvi razlog našeg odlaska na akademju je da bismo igrali u kaubojskim filmovima. Bata je i igrao. On je zadovoljan otišao, ali nikako nije mogao da ostavi Lulu, njegovu kraljicu, ćerke i sina Miljka", rekao je Strahinja Rodić.

11.45 - Filmski istoričar i dramaturg Božidar Zečević rekao je da je Bata bio velika svetska pojava i da će o njemu ubuduće tako govoriti.

"Batu nije interesovao strani film, nije hteo da glumi na svetskim jezicima. On je to svesno odbio, ali Bata postaje svetska pojava, trudićemo se da ubuduće o njemu govorimo kao o velikom svetskom znaku, koji je snimio nebrojeno mnogo filmova. Radio je uvek iz istog motiva, a to je neuoporediva ljubav prema filmu i odanost prema njemu. Njegovi koreni su u narodu, on potiče iz svih naših naroda. On je najveći filmski glumac od kad postoji, u u pravom smislu je bio vojnik jugoslovenskog filma. Jedan veliki znak. Batin znak sada polako odlazi u večnost, potekao je iz naroda i sada se vraća u narod kao jedan veliki mit", rekao je Zečević .

11.40 - Vest o odlasku zatekla me u njegovoj rodnoj Koračici, gde me doveo pre 40 godina da pogledam njegovo selo. Nije lako shvatiti kako je moguće za života snimiti toliko filmova i serija. Godišnje je snimao i po deset filmova. Sam je pričao da je ostvario više komedija nego ratnih filmova, niko mu nije verovao. Vvalter je ipak valter", rekao je Zelenović i podsetio koliko je Bata imao srce.

"Renovirao je škole, crkve, manastire uz nesebičnu pomoć cele porodice", rekao je Zelenović.

11.20 - Vanja Bulić se prisetio svih nagrada koje je Bata dobio i koliko je veliki glumac bio. Podsetio je na Batino detinjstvo, školovanje.

"Nezahvalno je Batin život staviti u nekoliko minuta. Rođen u vozu, predodređen je da bude lokomotiva i svemu što bude radio. Humor je bio njegov zaštitni znak. Sve kaskaderske scene, Bata je radio sam", rekao je Bulić.

U sredu je Socijalistička partija Srbije održala komemoraciju velikanu i svom partiskom kolegi.

"Ja ne znam da li mogu da budem tako veliki glumac da se oprostim od njega bez suza, ali vas molim da ga ne ispraćamo plačući, jer je on zaslužio veliki aplauz. Neka mu je večna slava i hvala mu za sve, Valter ne može da umre, Valter je besmrtan", kazao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track