IZA KULISA BITKE NA SUTJESCI Barton je bio toliko pijan da nije mogao da stoji! A JNA vojnici su...
Foto: Prinrscreen

Partizanska epopeja

IZA KULISA BITKE NA SUTJESCI Barton je bio toliko pijan da nije mogao da stoji! A JNA vojnici su...

Pop kultura -

Posle velikog uspeha partizanskog filma "Bitka na Neretvi", Stipe Deliću povereno je snimanje i filma 'Bitka na Sutjesci', a cilj je bio da film nadmaši sve do tada viđeno.

Zbog toga je angažovan Ričard Barton, koji je te 1973. godine bio jedan od najskupljih glumaca na svetu.Međutim, pozivanje takvog glumca na set bio je veliki rizik je je bilo poznato kolika je njegova ljubav prema viskiju.Upravo zbog toga je na snimanju filma bilo dosta muka. Barton je na set dolazio spreman, međutim, do podneva bi se toliko napio da doslovno nije mogao da staji. Njegov smeštaj je bio u Dubrovniku, a na snimanje je dolazio helikopterom.

Bata Živojinović je jednom prilikom opisao te situacije: "Barton je bio koristan do 12 sati. Dosta scena smo snimili tako što je kadar sniman do pojasa, a onda bi ga neko držao za noge kako ne bi pao. U jednoj sceni se toliko ljuljao da sam ga čak i ja držao oko struka. Neko mi je rekao i da je u Dubrovnik dopremljena poveća količina čivasa zbog njega".

Barton se odlično uklopio u ambijent i jugoslovenski tim i jedva je čekao odlazak na snimanje kako bi izmakao supruginoj kontroli. Ričard Barton je znao rezervistima tadašnje vojske, koji su na setu bili statisti, da nudi oklade u ispijanju pića. Oni koji su prihvatili dvostruko su zažalili. Prvo, nije bilo šanse da prate Bartonov ritam ispijanja žestine. Drugo, ako bi ih zapovednik uhvatio pijane, pretio im je sud!

noviporedak.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track