KAKO JE NASTALA PESMA DRUŽE TITO, MI TI SE KUNEMO: Ko je prvi otpevao i kako je pesma popularizovana

Da li ste znali?

KAKO JE NASTALA PESMA DRUŽE TITO, MI TI SE KUNEMO: Ko je prvi otpevao i kako je pesma popularizovana

Pop kultura -

Gotovo četiri decenije, širom naše zemlje, odjekuje pesma "Druže Tito, mi ti se kunemo". Malo je, međutim, poznato da je ova pesma nastala u potkozarskom selu Bjelajcima.

Otpevala je Persa Ristić. Ona je bila domaćica i učesnik narodnooslobodilačke borbe iz ovog sela. Seća se, kaže, dobro svih ofanziva. Posebno one kozaračke, kada je od Nemaca i ustaša oterana u Slavoniju.Početkom oktobra 1942. godine vratila se iz Slovenije. Ponovo je stigla u rodne Bjelajce. Zatekla je pustoš na sve strane, popaljene kuće, izginulo stanovništvo ili oterano u logore.Persa se seća: "Nas nekoliko žena koje smo preživele, obilazile smo njive, pašnjake na kojima nije požnjevena pšenica i pokošeno seno. Skupljajući vlati dozrelog žita, skupljali smo kosti izginulih meštana i boraca u vreme letnje ofanzive 1942. godine na Kozari.

U tom teškom vremenu prvi put smo zapevale pesmu: 'Grob do groba u zelenom žitu, a Kozara zaklinje se Titu. Druže Tito mi ti se kunemo, da s tvoga puta ne skrenemo'.Tako je ova pesma krenula od mesta do mesta, od bitke do bitke".Iako je već odavno zakoračila u sedmu deceniju života, ona i danas s drugaricama s kojim je delila i dobro i zlo, rado zapeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track