Kekec danas napunio 100 godina!
Foto: Printskrin

Slovenci slave

Kekec danas napunio 100 godina!

Pop kultura -
Po motivima Vandotovih pripovedaka, u koje je autor upleo gorske mitove i legende iz svog detinjstva, režiseri su tokom druge polovine prošlog veka snimili pet i danas popularnih filmova

LJUBLJANA - Serijom izložbi i predavanja u Sloveniji su obeleženi jubileji omladinskog pisca Josipa Vandota i njegovog glavnog književnog lika, hrabrog i bistrog pastira Kekeca, stvorenog pre ravno 100 godina i popularizovanog u bivšoj Jugoslaviji kroz seriji dečjih filmova.

Vandot je rođen 1884. godine u Kranjskoj Gori, a umro 1944. u savezničkom bombardovanju Slavonskog Broda, gde je njegova porodica bila deportovana iz Maribora.

Po motivima Vandotovih pripovedaka, u koje je autor upleo gorske mitove i legende iz svog detinjstva, režiseri su tokom druge polovine prošlog veka snimili pet i danas popularnih filmova.

Kekec je, podseća Hina, doživeo i prerade za pozorišne daske, strip i slikovnice, a postao je i svojevrsnim književno-turističkim brend, sličan švajcarskoj devojčici Hajdi.

Rodna Kranjska Gora ima i muzej pisca i pesnika koji se potpisivao ipseudonimom Cvetko Slavin, a po uzoru na Diznilend postavila je i Vandotovu "Zemlju Kekeca" koju mogu posetiti turisti i zamišljati susrete sa Kekecom, Mojcom, Kosobrinom, Bedancem i drugim slavnim autorovim likovima.

Tržišna vrednost brenda "Kekec", kojim je nazvana i najpopularnija slovenačka pašteta, procenjuje se na više stotina hiljada evra.

http://www.youtube.com/watch?v=0XViah7DJrM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track