Samo 5 dana pre premijere dugo očekivane Koštane KOKAN NAJURIO BOŽU VREĆU
Foto: Zorana Jevtić

Pukla tikva

Samo 5 dana pre premijere dugo očekivane Koštane KOKAN NAJURIO BOŽU VREĆU

Pop kultura -

Bosanski pevač napustio predstavu pred premijeru i to objasnio zdravstvenim razlozima, a reditelj se nije oglasio povodom njegove odluke.

Samo pet dana pre premijere dugo očekivane „Koštane“ u režiji Kokana Mladenovića, pevač Božo Vrećo, koji je trebalo da tumači glavnu ulogu, napustio je predstavu. Svoju odluku da se povuče pravdao je bolešću, a navodno je na jednoj od proba došlo do svađe s rediteljem.- Poslednjih dana na probama su se desile neke za mene veoma stresne situacije, koje su uticale na moje zdravstveno stanje. Vraćam se hitno u Sarajevo. Neću biti deo predstave jer mi je zdravlje narušeno, a bitnije mi je od svega ostalog. Imam epilepsiju. Siguran sam da ćete shvatiti i razumeti me, jer ne osećam se dobro - napisao je Vrećo na Fejsbuku.Kako bismo saznali više informacija o pevačevoj iznenadnoj odluci da se vrati za Sarajevo, pokušali smo da kontaktiramo s rediteljem Kokanom Mladenovićem, direktorom Centra za kulturu Tivat Vojom Kaluđerovićem i drugim glumcima iz podele, ali do zaključivanja broja niko se nije javio niti odgovorio na naše SMS poruke. Kako nam je potvrđeno, premijera se neće odlagati i biće održana 5. avgusta u Tivtu, na festivalu Purgatorije, kako je i najavljeno, a na jesen u Novom Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu.Pretpostavka je da će ulogu Koštane preuzeti glumica Emina Elor, koja je već igrala zanosnu lepoticu iz dela Bore Stankovića i za glumačku bravuru bila nagrađena Sterijinom nagradom.Kokanova „Koštana“ i pre dve godine je uzburkala javnost, a višegodišnja uspešna saradnja Mladenovića i Pozorišta na Terazijama dovedena je u pitanje. Upravnik pozorišta Aleksandar Đaja je, zbog nepoštovanja rokova, premijeru odložio za sledeću godinu i tražio da Koštanu igra mlada glumica, dok je reditelj ostao pri ideji da je poveri umetniku iz Bosne i Hercegovine, osobi transrodnog identiteta.Prva premijera Koštane, juna 1900. godine, prošla je loše. Bora Stanković se tada žalio da su glumci upropastili njegov komad, jer ga nisu shvatili. Savremeni reditelji kažu da Koštana danas nije priča o žalu za mladošću, kombinovana s pesmama, već priča o netoleranciji u jednom društvu.

Obrijao se za džabe... Božo Vrećo se vratio u Sarajevo
Obrijao se za džabe... Božo Vrećo se vratio u Sarajevo

Šta je govorio rediteljBOŽO JE KOŠTANAKokan Mladenović više puta je isticao da njegovog čitanja „Koštane“ nema bez pevača iz Bosne i Hercegovine.- Božo Vrećo je Koštana. Što kaže Mitke, to nije pesma, već glas. Njegov glas, moćan i nov. Mi ćemo predstavu graditi na onom što jeste Božo - rekao je Mladenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track