KOLIKO KOŠTA JEDNA PREDSTAVA: Kako je Dadov 2012. uzeo 290.000 dinara Marinku Madžgalju?
Foto: Dragan Kadić

Sporan sudski spor

KOLIKO KOŠTA JEDNA PREDSTAVA: Kako je Dadov 2012. uzeo 290.000 dinara Marinku Madžgalju?

Pop kultura -
Preminuli glumac Marinko Madžgalj je tri godine pre smrti uzalud tražio od Prvog osnovnog suda u Beogradu da naredi pozorištu ”Dadov” da mu vrati sumu od 290.000 dinara koja je skinuta sa njegovog računa na osnovu nezakonite presude.

Glumac, koji je preminuo od kancera, pisao je urgencije jer mu je novac bio neophodan za život, ali one nisu urodile plodom, iako je zakonski rok za isplatu bespravno oduzetog novca bio pet radnih dana.

Pozorište "Dadov" tužilo je Madžgalja u junu 2012. godine zbog otkazivanja jedne predstave i tražilo je da im nadoknadi 290.000 dinara, koliko su navodno izgubili zbog otkazivanja pozorišnog komada. U tužbi su napisali da je glumac otkazao predstavu, navodno zbog bolovanja, ali se ispostavilo da je to učinio zbog koncerta sa "Flamingosima".

Glumac nije znao da je protiv njega pokrenuta tužba, niti je dobio poziv za suđenje. Presuda je doneta u korist pozorišta zbog njegovog nepojavljivanja na sudu.

U vreme dok se protiv njega vodio spor, on je iz sasvim drugih razloga od banke tražio kredit, ne znajaći da ga kolege jure za novac.

Baš u vreme kada mu je banka odobrila kredit i sudska presuda je stupila na snagu. Novac koji je legao na njegov račun, po rešenju od 24. avgusta 2012. godine bio je blokiran i prebačen na račun pozorišta.

Glumac je za sve ovo saznao tek kada je otišao po taj novac u banku. Kada su mu saopštili da se protiv njega vodio postupak bio je u čudu. Tamo su mu dali broj sudskog predmeta s kojim je otišao u Prvi osnovni sud.

Foto Dragan Kadić
Foto Dragan Kadić

Tamo je rekao da mu nikada nije uručen poziv, niti da je znao da se protiv njega vodi bilo kakav postupak. Sud je na osnovu priloženih dokaza oborio svoju presudu i glumac je tražio da mu nezakonito oduzet novac bude vraćen, međutim on za života nije uspeo da dobije svoje pare nazad, iako je vapio da su mu preko potrebne.

Marinko je tada molio sud da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima preduzme odgovarajuće mere kako bi rešenje bilo sprovedeno: "Napominjem da sam porodičan čovek, da imam kredite, obaveze i da mi je vraćanje nezakonito oduzetog novca preko potrebno kako bih izbegao egzistencijalne teškoće, sa kojima se svi susrećemo".

Advokat Dalibor Katančević, njegov punomoćnik, navodi da se sud ogrešio o glumca.

"Poziv mu nikada nije uručen, ali je sud to predvideo i sudio mu kao da je on obavešten o postupku. Novac, koji mu za života nije vraćen sada pripada njegovim naslednicima", rekao je Katančević.

Dadov: Novac je naš

Direktor pozorišta Dadov Vladimir Mijović izjavio je da su posle prvog spora koji je okončan u korist glumca pokrenuli još jedan postupak, koji je presuđen u njihovu korist.

"Madžgalj se žalio kada je izgubio spor, pa je presuđeno u njegovu korist. Međutim, vođen je novi spor koji je okončan u našu korist. Da je sud naložio vraćanje novca, naš račun bi bio blokiran i taj novac bi mu bio vraćen. Nemojte pisati dezinformacije", rekao je Mijović.

Foto Dragan Kadić
Foto Dragan Kadić

Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track