KONKURS: Najboljem piscu 500.000 dinara
Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se

KONKURS: Najboljem piscu 500.000 dinara

Pop kultura -

Radi razvijanja ljubavi prema knjizi organizuju se čitalački maratoni i klubovi, a onom ko napiše roman za uzrast od 11 do 14 godina sledi nagrada

Izdavačka kuća „Klett“ pokreće akciju „Čitalački maraton“, koji ima za cilj negovanje srpske književnosti za decu i mlade.- Želimo da motivišemo uzrast od 11 do 14 godina za čitanje. U narednom periodu formiraćemo čitalačke klubove u osnovnim školama Srbije. Ovo nije profitabilna već društveno odgovorna akcija. Veliki problem našeg društva je što mladi čitaju sve manje. Lektira ima zastareli program i ovim našim programom želimo da oslušnemo mlade i ubacimo neke nove autore koji bi bili u skladu s njima - rekla je direktorka Gordana Knežević Orlić.

Besplatne publikacije

Ona je istakla da je prvi korak u realizaciji akcije „Čitalački maraton“ raspisivanje konkursa za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina, koji će trajati od danas do 30. jula.Godine pisca nisu ograničene, bitno je da je roman za uzrast koji je naveden, a obim rukopisa najviše osam autorskih tabaka, odnosno 128 strana (1.800 znakova s proredima po strani).Stručni žiri, sastavljen od eminentnih književnih kritičara i profesora književnosti, za najuži izbor odabraće najviše pet rukopisa i proslediti ih glavnom žiriju, koji čini više od 100 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnoj školi. Najbolji rukopis dobiće nagradu u iznosu od 500.000 dinara, a biće odštampan u velikom tiražu i poklonjen članovima čitalačkog kluba.Uz podršku države- Planiramo da svake godine objavimo kolo od najviše pet romana obogaćenih metodičkom aparaturom koja će čitaocima pomoći da lakše razumeju i tako uspešnije uče. Ovu akciju podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - istakla je Knežević Orlić.M. C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track