Centar filmske umetnosti

(KURIR TV) PIO RAKIJU I SLIKAO SE SA DOSTOJEVSKIM! Slavni režiser Lav Dijaz stigao na Kustendorf

Pop kultura -

Lav Dijaz, filipinski režiser ovenčan „Zlatnim lavom“, pobednik Venecije 2016. stigao je na drvene pločnike Mećavnika, a danas će svečano otvoriti jubilarni deseti „Kustendorf“!

U subotu uveče u drvenom gradu iznad Mokre Gore publika će imati prilike da vidi četvoročasovni Dijazov film „Žena koja je otišla“. Režiser će zatim održati radionicu studentima, a sledi i 40-minutni dokumentarni film o deset godina „Kustendorfa“ posle koje će započeti svečana ceremonija otvaranja festivala.

Dijaza je u Mećavniku, kako sleduje, dočekao Kusturica, hlebom, solju i medovačom , kaoprijatelja.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Prvi utisak gosta:

"Rakija – vrlo dobra!", rekao je Dijaz

Dijaz se zatim fotografisao pored murala Dostojevskog u Drvengradu i odmah izjavio:

"Dostojevski je moj heroj!"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pod belim snežnim pokrivačem, uz vremensku prognozu da će sneg pod Šarganom padati i narednih dana, da će na Mećavniku biti pravi zimski ugođaj, u Drvengradu juče su pod budnim okom Kusturice trajale poslednje pripreme za doček gostiju i početak još jednog Kustendorfa.

"Ovo je festival bez šminke, bez crvenog tepiha, i takav će i ostati! Ovo je festival filmova, ozbiljnih otkrića i autora. Ostajemo depozit ideje o filmu kao umetnosti. Ono što se danas zapravo dešava jeste programsko, političko, nadideološko i ideološko uništavanje filma. Nasuprot tome, ono što postoji kod studenata koji ovde dolaze, je čisto i jasno i uvek može da se razvije u intimnu sliku sveta", rekao nam je juče Kusturica opisujući u par rečenicadeset godina Kustendorfa.

U takmičarskom programu Kustendorfa biće prikazana 22 filma, od 500 pristiglih filmova domaćih i inostranih mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izreala, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugalije, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Šta je najvažnije dostignuće vašeg festivala za deset godina trajanja? , pitali smo Kusturicu.

"Za deset godina Kustendrof je postigao ono što je za to vreme postigla Mokra Gora koja je pre deceniju imala devet đaka u školi, sad ih ima 55. Od kada festival postoji, petoro ili šestoro studenata koji su ovde prikazivali filmove napravili su igrane filmove, neki veoma zapažene koji su pobeđivali na festivalima. A to je mnogo više od onoga što sam očekivao", kaže Kusturica.

I u godinama koje dolaze, Kustendorf će, kaže njegov osnivač, biti domaćin i utočište svima koji prave dobre filmove, za sve što vredi u tom svetu. Ove godine gost festivala trebalo je da bude i glumica Marijon Kotijar, nije došla samo zato što je trudna. A Lav Dijaz juče je na Mećavniku šetao drvenim trotoarima drvenog grada kojima su proteklih godina šetali Nikita Mihalkov, Džim Džarmuš, Džoni Dep, Andrej Končalovski, Odri Tatu, Bertran Tavernije, Izabel Iper, Pjer Paolo Sorentino, Lejla Hatami... Spisak kome bi mogla da pozavidi svaka svetska kulturna presotnica.

Savremene tendencijeU okviru programa "Savremene tendencije" biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje producije koje će predstaviti njihovi augori - gosti festivala na radionicama nakon projekcija, među kojima i "Žena koja je otišla" Lava Dijaza i "Cvijeće zla" finskog režisera Anti Jokinena, dobitnika nagrade za Najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu. Biće prikazani i filmovi "U krevetu sa Viktorijom" rediteljke Žistin Trije koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, "De Lan" kineskog reditelja Đie Liua, pobjednika Šangajskog filmskog festivala, "Duša na struni" koji je režirao DŽang Jang, kao i najnoviji film Emira Kusturice "Na mliječnom putu". Retrospektiva velikana

Ovogodišnja "Retrospektiva velikana" biće posvećena scenaristi Gordanu Mihiću, čiji je opus obilježio domaću kinematografiju, a osim filmova "Kad budem mrtav i beo", "Buđenje pacova" i "Vrane", biće prikazani fomovi Lava Dijaza, specijalnog gosta "Kustendorfa". Svake večeri će nakon projekcija i radionica biti organizovani koncerti muzičkih grupa, a nastupiće Emir Kusturica i "No smoking orkestar", Adam Sting i Novosadski Big Bend orkestar, bluz-džez gitarista Ana Popović, srpski rok bend "Vand Gog" i argentinsko-kolumbijski "ska pank" sastav "Če Sudaka".

(Z. Šaponjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track