KUSTENDORF: Zlatno jaje otišlo u Izrael
Foto: Aleksandar Jovanović

Završena jubilarna manifestacija

KUSTENDORF: Zlatno jaje otišlo u Izrael

Pop kultura -

Ove godine naši filmovi nisu dobili nagradu ali je Emir Kusturica izdvojio film “Oj, krajino” Saše Karanovića kao veoma posebno

Tradicionalnom dodelom nagrada sinoć je u zavejanom Drvengradu zavšen jubilarni 10. Kustendorf.

Zlatno jaje otišlo je u ruke Mihaelu Alalu iz Jerusalima za film “Trn”, Srebrno je osvojila Dankinja Tone Otili za ostvarenje “Lulu u stvarnom životu”, dok je Bronzano pripalo Mateu Garilji iz Švajcarske za film “Niz grlo”.

Ovoga puta nijedan naš film nije nagrađen.

- Ostvarenje “Trn” posebno je nasmejao sve i izdvojio se iznad svih jer je na najiskreniji način predstavio lopotu ljudskih osećanja - rekla je predsednica žirija Glin Jan.

Ove godine reditelj Emir Kusturica odlučio je da dodeli i nagradu za najpoetičniji film, koja je pripala ostvarenju “Pre sna” Nikolaja Todorova. Ipak, kako je naveo njemu su pored ovog veoma značajni i “Oj Krajino” Saše Karanovića i “Smrzavanje” Nelisije Lou.

- Ovaj festival nastao je u vreme kada se film menjao. Pratili smo tehnološke i filmske promene i trudili se da budemo bliže kompromisu između umetničkog i zabavnog filma - rekao je Kusturica.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu “Tišina” reditelja Ali Asgari i Farmuš Samadi, dok je nagrada za najbolju fotografiju pripala Andreu Maiki za film “Prvi”.

Od 14. januara kroz “kulturnu Nojevu barku”, kako svoj Drvengrad naziva Emir Kusturica, prošlo je mnoštvo mladih umetnika željnih novih ideja, a kroz radionice sa velikim stvaraocima poput pre svega Lava Dijaza i Gordana Mihića, a onda i finskog autora Anti Jokinena, kineskog filmskog stvaraoca Liu Đija i glumice Viržin Efire, stekli su, kako su se složili svi govornici, “nađu i vetar u leđa za dalje stvaranje”.M. C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja