MEĐU ODABRANIH OSAM: Kusmuk ambasador naše kulture u Japanu
Foto: Damir Dervišagić

Slikar gost na simpozijumu na Dalekom istoku

MEĐU ODABRANIH OSAM: Kusmuk ambasador naše kulture u Japanu

Pop kultura -
Umetnik će od 20. jula do 30. avgusta učestvovati na manifestaciji koja se održava od 1973. i predstaviti sliku „Lica i i naličja“

Na internacionalnom Art simpozijumu u japanskom gradu Otavara, koji se održava još od 1973. godine, Srbiju će ove godine predstavljati akademski slikar Marko Kusmuk. Na prestižnoj manifestaciji će učestvovati umetnici iz samo osam zemalja, a Marko će prikazati jednu od slika iz ciklusa „Lica i naličja“.Art simpozijum trajaće čak 40 dana, a održava se od 20. jula do 30. avgusta. Kusmuk će tokom boravka na Dalekom istoku predstaviti delove svog doktorata „Likovna dekonstrukcija u dualizmu lica i naličja“, koji je pre nekoliko dana odbranio na Fakultetu za umetnost i dizajn pod mentorstvom profesora Miloša Šobajića i Tijane Fišić.Podržava ga KustaMarko je imao priliku da svoj likovni rad predstavi izložbom koja je bila deo ovogodišnjeg festivala Kustendorf. U galeriji „Lubarda“ u Andrićgradu, pored gostiju festivala, njegove radove je video i deo ekipe filma „Na mlečnom putu“.Reditelj Emir Kusturica je o Markovom radu napisao nekoliko reči.

Nadahnut... Govor Emira Kusturice na otvaranju izložbe
Nadahnut... Govor Emira Kusturice na otvaranju izložbe

Sarajevska škola

- Gledajući ove slike, prvi utisak koji stičete je da se javio slikar koji neobično snažnom figuracijom i crtačkim delovanjem podseća na ono što je u Bosni valjalo. Divno je što ovaj mladi čovek sintetiše jednu vrstu likovnog, odnosno umetničkog iskustva koje taman da je iščezlo u vremenima koda je slikarstvo u Sarajevu bilo deo jednog pozitivnog trenda, gde su ukršteni narodi i nacije, pod dobrom kontrolom države, uspevali da i u slikarstvu i u kratkom i dugom filmu i literaturi iznedre s vremena na vreme dobre stvari - ocenio je Kusturica.

Ljubav na prvi pogledMONIKA BELUČI OČARANAO radu srpskog slikara Marka Kusmuka reči hvale ima i glumica Monika Beluči. Ona je tokom boravka u Višegradu zbog snimanja filma „Na mlečnom putu“ pogledala katalog s njegovim slikama i otkrila da joj se radovi veoma dopadaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track