MRAČNA ISTINA O BAJKAMA: Uspavana lepotica silovana, a Pepeljuga ubila maćehu!

Šta se krije iza priča za laku noć

MRAČNA ISTINA O BAJKAMA: Uspavana lepotica silovana, a Pepeljuga ubila maćehu!

Pop kultura -
Braća Grim su svojom prvobitnom pričom predstavili sociološko stanje koje je vladalo u tom periodu, ali su tek kasnije prerađene u bajke

Kako navodi BBC nije to ono što čini ove bajke popularnim toliko dugo - lekcije iz morala nikada nisu bile zabavne, dok su krvave, uzbudljive priče druga stvar.

“One nam daju priliku da razmišljamo o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’, kada bi se desilo najgore što možemo da zamislimo, ali nam daju i priliku da razmišljamo o tome da su ‘onda živeli srećno do kraja života’”, kaže profesorka sa Harvarda.

Braća Grim su svojom prvobitnom pričom predstavili sociološko stanje koje je vladalo u tom periodu. Oni su na jednostavan način prikazali ljubomoru između mlade maćehe i pastorke, što je bio čest slučaju 18. i 19. veku.

Međutim, danas su ove bajke potpuno promenjene jer su prilagođene deci.

Pepeljuga

Originalna bajka Pepeljuga je bila potpuno drugačija. Kada nijedna od polusestara nije mogla da stavi nogu u cipelicu, jedna od njih je sebi odsekla prste kako bi zavarala princa, prenosi Buzz Feed.

Foto: AP
Foto: AP

Kada je Pepeljuga otrkila za njihovu prevaru, naterala je njene ptice da im kljucaju oči, dok je svoju maćehu ubila vratima.

Uspavana Lepotica

U priči iz 1634. godine, kada princ ne uspeva da probudi Uspavanu lepoticu, on je siluje i odlazi. Ona ostaje trudna i rađa blizance. Njen sin potom joj izvlači trn iz prsta i ona se tek tada budi.

Alisa u zemlji čuda

Prvobitno nastala kao satira, zasnovana na novim matematičkim konceptima.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Luis Kerol je bio veoma konzervativan i smatrao je da moraš biti na drogama kako bi verovao u ove nove koncepte.

Pokahontas

Pokahontas je zaista postojala, mada njen život nije bio nimalo nalik onom iz bajke. Nju su kao mladu kidnapovali, dražli zarobljenu i dali ime Rebeka. Umrla je u 21. godini i njen grob je potom potpuno uništen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track