MUZIKA KAO LEK ZA SVE: Harfistkinja u borbi protiv nezaposlenosti slepih mladih osoba
Foto: Boris Radivojkov

Rešavanje nezaposlenosti slepih mladih osoba

MUZIKA KAO LEK ZA SVE: Harfistkinja u borbi protiv nezaposlenosti slepih mladih osoba

Pop kultura -

Projekat "Use sound to watch around" u organizaciji udruženja "Kulturni centar mladih Vojvodine" je dugoročni internacionalni projekat u okviru programa "Erasmus+" finansiran od strane Evropske komisije.

Tema projekta je rešavanje nezaposlenosti slepih mladih osoba korišćenjem mogućnosti dizajna zvuka i muzike.Idejni tvorac i glavni organizator je Željka Milošević, harfistkinja i profesorka muzičke škole "Petar Konjovi" u Somboru gde predaje u okviru smera "Snimanje i dizajn zvuka". Inspiraciju je dobila kroz rad sa svojim slepim učenikom, a već sedam godina radi na internacionalnim projektima koji se bave rešavanjem socijalnih problema kod mladih korišćenjem umetnosti.

Foto: Boris Radivojkov

Ovaj projekat okuplja 40 učesnika iz sedam zemalja (Srbija, Albanija, Crna Gora, Bugarska, Turska, Grčka i Italija) koji rade sa mladima i koji se bave edukacijom kao i rešavanjem socijalnih problema kod mladih (NVO aktivisti, edukatori, sociolozi itd). Među učesnicima biće i po jedna slepa osoba iz svake zemlje.Ideja projekta je da se učesnici edukuju o mogućnostima dizajna zvuka i muzike, kao i o metodama i tehnikama koje ove oblasti pružaju sa ciljem da se smanji broj nezaposlenosti kod slepih mladih. Kroz niz predavanja, radionica i simulacija procesa učesnici će steći neophodna znanja i primeniti ih kasnije u svojim lokalnim zajednicama. Najviše će se raditi na temu radija, radiofonskih dela i stock audia - prodaje zvukova i muzike na internetu za razne potrebe.

Foto: Boris Radivojkov

Ovaj projekat se sastoji iz tri aktivnosti: prva aktivnost u vidu trening kursa održaće se u Novom Sadu u periodu od 2. do 10. marta 2017. godine. Na ovoj aktivnosti učesnici će putem neformalne edukacije dobiti i razmeniti znanja iz oblasti dizajna zvuka i muzike kao i na temu zapošljavanja, preduzetništva i pisanja projekata.Druga aktivnost se odnosi na inicijativu učesnika sa ciljem da u pomenutim zemljama promovišu projekat kao i da organizuju konkretne akcije (predavanja, radionice, prezentacije), kako bi stečeno znanje i mogućnosti na prvoj aktivnosti preneli što većem broju ljudi, a posebno slepim osobama. Treća aktivnost se organizuje u Turskoj u periodu od 15. do 19. maja 2017. godine na kojoj će se isti učesnici okupiti da evaluiraju postignute rezultate i uspeh projekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track