NOBELOVAC PAMUK GOST BEOGRADA: Srbi i Turci dele strast prema dobroj hrani i turbuletnu prošlost
Foto: Ministarstvo Kulture

Pisanje je pretakanje u reči tog pogleda ka unutra

NOBELOVAC PAMUK GOST BEOGRADA: Srbi i Turci dele strast prema dobroj hrani i turbuletnu prošlost

Pop kultura -

Turski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk održao je juče predavanje "Ispisivanje mog sveta" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU). Autor dela "Bela tvrđava", "Zovem se Crveno" i "Istanbul" više puta je optuživan da je protiv svoje zemlje, a jedan je od retkih koji se usuđuje da javno kritikuje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Srbi i Turci dele reči, hranu, arhitekturu i turbulentnu prošlost. Pišem da bih bio srećan. Verujem u moć mašte da se izmaštaju svetovi bez granica. Pisac je čovek koji se zatvori u sobi i okreće sebi i stvara novi svet. Pisanje je pretakanje u reči tog pogleda ka unutra", rekao je Pamuk.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i Pamuk sastali su se danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti nakon predavanja. Na sastanku je bilo reči o inicijativi da se u Beogradu tokom naredne godine organizuje međunarodni skup uglednih pisaca iz celog sveta. Ministar upoznao je u najosnovnijim crtama turskog nobelovca sa idejom o organizovanju susreta književnika na kome bi se razgovaralo o tome kuda ide savremena književnost, ko su moderni junaci, položaju književnika u društvu i ostalim aktuelnim temama iz oblasti svetske književnosti.

Foto: Ministarstvo kulture
Foto: Ministarstvo kulture

Orhan Pamuk iskazao je načelnu zainteresovanost za učešće na međunarodnom skupu književnika u Beogradu i naglasio da će konačan stav po ovom pitanju moći da zauzme nakon dobijanja zvaničnog poziva i usklađivanja sa svojim prethodno dogovorenim obavezama.

Vladan Vukosavljević preneo je Pamuku izraze zadovoljstva zbog njegove posete Beogradu, napominjući da je za Srbiju i Beograd izuzetna čast ugostiti tako veliko ime svetske književnosti. Književnik je gost SANU i izdavačke kuće "Geopoetika", koja je do sada objavila njegovih 12 knjiga. On će sutra posetiti Novi Sad, gde će mu biti uručena međunarodna književna nagrada "Milovan Vidaković", koju dodeljuje Međunarodni festival proze Prosefest.

Foto: Ministarstvo kulture
Foto: Ministarstvo kulture

(Lj.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track