NOVI FILM Reditelj Vladan Nikolić: Braću Trifunović sam spojio na bureku

Braća Sergej i Bane u novom ostvarenju

NOVI FILM Reditelj Vladan Nikolić: Braću Trifunović sam spojio na bureku

Pop kultura -

Odavno sam hteo da napravim pozitivan film o nečemu što spaja ljude, što svi delimo, a hrana pruža dobru priliku za to. Shvatio sam da burek povezuje Grke, Turke i Srbe, kaže reditelj

Novi film „Burek“ reditelja Vladana Nikolića u Srbiji će premijerno biti prikazan 5. maja, a glavne uloge su poverene braći Sergeju i Branislavu Trifunoviću. Autor, koji godinama živi u Njujorku, ipak bira teme koje su vezane za njegov zavičaj i rodni Beograd.- Sa Sergejem sam radio na filmu „Ljubav“, a s Banetom na „Tamo i ovde“, bio sam jedan od producenata. Oni su pojedinačno i u tandemu sjajni. Meni i ekipi je jedini problem bio da se ne smejemo tokom snimanja, toliko su bili dobri u komediji - u jednom trenutku sam video da se kamera trese, jer snimatelj nije mogao da se uzdrži od smeha - kaže Nikolić.

Objašnjava glumcima šta treba da rade... Vladan Nikolić
Objašnjava glumcima šta treba da rade... Vladan Nikolić

Slično kao i u filmu „Ljubav“, koprodukcija i saradnja za „Burek“ ponovo je međunarodna.- Snimali smo u malom mestu 250 kilometara od Atine i aerodroma, tako da su svi glumci morali da se dovezu do tamo - a stizali su iz Amerike, Engleske, Atine, Kipra i Srbije. Kamere i rasveta stizali su iz Nemačke, scenografija i lokacija - taverna, kompletno je, od nule, izgrađena na plaži.

Dogovori... Bane i Sergej prolaze kroz tekst
Dogovori... Bane i Sergej prolaze kroz tekst

„Burek“ je komedija koja govori o ekonomskoj krizi. Na veoma originalan i duhovit način, glumci iz različitih zemalja predstavljaju svako svoj narod. U svemu tome, svako od tih likova upoznaje nekog novog ko mu menja život. A upoznaju se na porciji bureka.- Odavno sam hteo da napravim pozitivan film o nečemu što spaja ljude, nečemu što svi delimo, a hrana pruža dobru priliku za takvu priču. O bureku sam počeo da razmišljam kad sam putovao po Grčkoj i Turskoj. Dve zemlje koje su istorijski i politički obično suprotstavljene, ali dele toliko toga, naročitu hranu - naravno, sve je to posledica vladavine Otomana, ali njih više nema, a burek nam je ostao. To razmišljanje o bureku može da ide i dalje, na zemlje bivše Jugoslavije, pa i Izrael, zemlje severne Afrike. Svi mi imamo burek, a kad ja mislim na burek, ne mislim na Otomane, nego na burek i jogurt iz beogradske pekare ili dobre uspomene iz Grčke i Turske - kaže Nikolić i dodaje:- Ovo je totalno nepretenciozan film. Svi znamo kakva je realnost oko nas i u svetu, i ima dovoljno filmova koji se bave tom problematikom na dramski i ozbiljan način, pa se nadam da će „Burek“ uspeti da publiku transportuje na to malo grčko ostrvo na 90 minuta, s tim neobičnim likovima, i da će iz bioskopa izaći dobro raspoloženi - zaključuje Nikolić.Međunarodnu ekipu čine Vilijam Liroj, Katerina Misihroni, Džejson Grečanik i Jorgos Nanuris.

Bolna istinaFILMOVI SE VIŠE NE PRAVE KAO NEKADReditelj Vladan Nikolić, koji živi i radi u Americi, kaže da se film kao umetnost daleko više ceni u Evropi.- Razlika između našeg i evropskog filma je, naravno, u priči i karakterima. Ne znam da li sad postoji nešto što stilski obeležava novu generaciju srpskog filma, kao što je nekad bilo s filmovima Petrovića, Pavlovića Makavejeva, Kovačevića, Šijana i drugih. Nekad smo imali tu mešavinu crnog humora, politike i balkanske tragikomedije, koja je bila vrlo specifična - kaže Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track