OD DANAS KNJIGE U RUKE: Počinje praznik KNJIGE na Beogradskom sajmu
Foto: Nebojša Mandić

Međunarodni beogradski sajam knjiga,

OD DANAS KNJIGE U RUKE: Počinje praznik KNJIGE na Beogradskom sajmu

Pop kultura -

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, počinje danas i do 30. oktobra, pod sloganom "Knjige u ruke", okupiće više od 450 direktnih izdavača, među kojima 40 inostranih.

Ovogodišnja zemlja počasni gost je Iran, koja će u centralnom delu hale 2a predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju, ali i savremenu književnost i nove naslove prevedene na srpski jezik. Fokus će biti i na dijalogu srpskih i iranskih pisaca, a u Beograd, kako su najavili predstavnici Iranskog kulturnog centra, dolazi grupa od 15 izdavača, sedam pisaca i 10 ilustratora.

Sajam će svečano otvoriti pisac, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić (Ivan Negrišorac) i iranska spisateljica i rediteljka Narges Abjar.

Pisci u fokusu biće Zahar Prilepin (Rusija) i Erlend Lu (Norveška), a sa svojim srpskim čitaocima družiće se i Vil Firt, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Aleksandra Poter, Rumjana Ebert, Marketa Hejkalova, Jani Virk, Eugen Šuljkin.

Tribinski program Sajma biće posvećen 400. godišnjici od smrti Šekspira i Servantesa, 120.godišnjici pojave romana "Hajduk Stanko", veku od smrti Petra Kočića pa sve do sećanja na godišnjicu osnivanja Jasenovca, srpskom romanu u domaćem filmu, prevođenju južnoslovenskih književnosti i novim srpskim pesnikinjama.

Novi program "Arena od reči" biće usmeren na teme od značaja za knjigu i kulturu danas - "Knjiga i angažovanost: poželjne i potisnute teme", "Čije je naše nasleđe", "Između nacionalne i kolonijalne kulture".Najavljeni su i razgovori sa poznatima iz različitih profesija o iskustvu čitanja, zatim serija dijaloga sa savremenim domaćim piscima o njihovim novim naslovima i predstavljanje neprofitnih izdavačkih produkcija u Srbiji u okruženju.

Forum Bibliotekarskog društva Srbije baviće se nabavkom knjiga, stručnjaci iz desetak zemalja i važnih međunarodnih organizacija učestvovaće na konferenciji posvećenoj kolektivnom ostvarivanju prava nad pisanim i ilustrovanim delima.Na Sajmu će biti postavljen veći broj izložbi - o Servantesu, Šekspiru, Kočiću, Iranu, Jasenovcu, izložena dela Miloša Šobajića, zatim prva i raritetna izdanja Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Kočića, kao i 20 najlepših knjiga Međunarodne kuće umetnosti za decu iz Slovačke.

Posebna pažnja biće posvećena predstavljanju dela umetnika mlađih od 30 godina, pa će u sali "Janko Veselinović", nazvanoj po piscu čuvenog romana "Hajduk Stanko", od ponedeljka do subote, nastupaće autori za decu i mlade - od Laze Lazića i Ljubivoja Ršumovića, Raše Popova i Vladimira Andrića, do Jasminke Petrović, Igora Petrovića, Dejana Aleksića i Branka Stevanovića.

Foto AP
Foto AP

Školski dan je u četvrtak, 27. oktobra, porodični dani su 24. i 25. oktobar kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom ulaznicom po ceni od 600 dinara poseti manifestaciju.Kao i prethodnih godina biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu godine, najlepšu knjigu, nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore, posebno priznanje za najbolju knjigu iz oblasti nauke.

Nagrada "Bogdan Kršić" biće dodeljena za najlepšu knjigu, a specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip i za mladog dizajnera.Od 26. do 30. oktobra uporedo će biti održan Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod motom "Obrazovana Srbija - uspešna Srbija", kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market".Pojedinačna ulaznica košta 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

Poslednjeg dana Sajma biće izvršena primopredaja "Otvorene knjige" ambasadorima Nemačke, Austrije i Švajcarske koji će sledeće godine predstaviti književnost na nemačkom jeziku kao počasnog gosta 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Foto AP
Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track