OLIVERA KATARINA: Mira Stupica me je uništila!
Foto: Dragana Udovičić, Nebojša Mandić

Napala pokojnu koleginicu

OLIVERA KATARINA: Mira Stupica me je uništila!

Pop kultura -

Smetala sam joj. Zbog nje sam ostala bez posla u pozorištu. Imala sam sve atribute dobre glumice. Veoma mi je žao što se nisam ostvarila na sceni jer se kod nas više vrednuju pozorišne uloge, kaže umetnica

Olivera Katarina, gostujući u emisiji „Balkanskom ulicom“, optužila je svoju pokojnu koleginicu Miru Stupicu da joj je spakovala otkaz šezdesetih godina prošlog veka u Narodnom pozorištu.

- Imala sam nesreću da me jedna glumica odstrani iz pozorišta. Otišla sam na festival i dobila posle otkaz. Mira Stupica je tako želela. Govorila sam to i za njenog života. Smetala sam joj. Ostala sam bez pozorišta. Imala sve atribute dobre glumice, to su mi priznali još na akademiji. Mnogo mi žao jer se glumac samo vrednuje po pozorišnim ulogama. Nekako se prećutno prelazi preko filmskih uloga. Mnogo mi žao kad se setim šta sam sve mogla - požalila se glumica i pevačica Vesni Dedić.Nisu mi dali da pevamOna je govorila o svom progonu kao umetnice nakon uspeha s filmom „Skupljači perja“, koji će ponovo biti na programu ovogodišnjeg Kanskog festivala.- Nakon uspeha u Kanu pala sam u nemilost i nije me bilo nigde. I meni je bilo nejasno zbog čega sam nekom smetala. To nije bilo godinu ili dve, već tri decenije. Samo sam napolju mogla da radim i tako sam preživela. Nisu mi dali da snimam filmove, ploče i da radim u pozorištu. Presekla sam karijeru na vrhuncu slave i vratila se u Beograd. Ostavila sam i kućnu pomoćnicu i došla u Jugoslaviju - objasnila je glumica.U ime Mire Stupice nije imao ko da odgovori na teške optužbe. Glumica veka preminula je prošlog avgusta i od njenih potomaka samo je živa unuka koja živi u Parizu.Bile dobre drugariceU biografiji Olivere Katarine, koja se može pronaći na internetu, govori se pohvalno o Miri Stupici, koja je koleginici bila rame za plakanje nakon loši kritika posle odigrane predstave „Koštana“ Bore Stankovića (1960), u kojoj je Olivera imala glavnu ulogu. Sastanak je održan u bifeu. Raspravljali su o ostvarenju „Koštana“, koje je bilo koncipirano isuviše ispred svog vremena. Vrlo smela predstava, oslobođena folklornih elemenata, ali pomalo hladna i lišena emocija, na koje je publika navikla kada odlazi da gleda „Koštanu“. Olivera je ovo uočila još na probama i nikako nije bila time zadovoljna. Želela je da odustane, ali joj je Mira Stupica savetovala da ostane do kraja.

Druga stranaPOMOGLA KUSTURICI OKO FILMAIpak, da nije bilo Mire Stupice, nikad možda ne bismo čuli za Emira Kusturicu. Ona je presudno uticala da se snimi „Otac na službenom putu“ jer je objasnila tadašnjoj garnituri da je u pitanju darovit režiser kome treba omogućiti da napravi film.- Danas nema ljudi koji bi procenili ko zaslužuje status nacionalnog umetnika, za političare koji upravljaju našim životima Aca Lukas i Srđan Dragojević su isto, face s televizije - objasnio je Zoran Cvijanović.

Ljubomir Radanov

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SU U PEKINGU STVARNO SVIRALI U ČAST SRBA: Čija je pesma TAMO DALEKO u originalu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track