OSAMDESETIH SMO PEVALI: Sa vokmenom smo spavali, danas ga se ni ne sećamo!
Foto: Profimedia

Izazvao revoluciju u slušanju muzike

OSAMDESETIH SMO PEVALI: Sa vokmenom smo spavali, danas ga se ni ne sećamo!

Pop kultura -
Uređaj koji je potpuno promenio način slušanja muzike i izazvao pravu tehnološku revoluciju u muzičkoj industriji je pre pet godina i zvanično otišao u penziju

Ovo je jedan od audio uređaja iz prošlog veka koji je mnogima ostao u najlepšem sećanju! Ta sloboda kretanja i slušanja muzike u isto vreme je bila neprocenjiva za mlade iz 80-ih godina! Uređaj koji je potpuno promenio način slušanja muzike je izazvao pravu tehnološku revoluciju u muzičkoj industriji.

Iako su ga prevazišli diskmen, a potom i mp3 plejeri, vokmen je ispraćen u penziju tek 2010. godine, kada je zvanično prestao da se proizvodi. Danas se svi sa nostalgijom sećaju premotavanja unapred ili unazad kako bi odslušali omiljenu pesmu, kao i muka kad se traka zamrsi...

A sve je počelo kada je prototip prvog vokmena napravljen po zahtevu Masaru Ibuke, jednog od osnivača Sonija, koji je kasnije postala jedan od najvećih proizvođača ovog uređaja.

Masaru je bio ljubitelj opere pa mu je bio potreban neki uređaj koji bi mu omogućio slušanje njegovih omiljenih arija na dugim prekookeanskim letovima.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Brend Vokmen je ostao prepoznatljiv i do danas, a ova kompanija ga je kasnije koristila i za svoje druge portabl audio i video uređaje. Nakon što su audio kasete otišle u istoriju, sa njima je nestao i popularni vokmen. Za 30 godina, koliko dugo se proizvodio, prodato je oko 385 miliona primeraka.

Prošle godine su deci uzrasta između 8 i 13 godina dali vokmen i posmatrali njihovu reakciju. Zanimljivo je da niko nije znao čemu služi, a najveće iznenađenje je usledilo kada su saznali kako su se pesme premotavale.

Ako se do sada niste osetili staro, evo videa o reakciji dece koja pojma nemaju čemu služi vaš nekada omiljeni muzički uređaj:

http://www.youtube.com/watch?v=Uk_vV-JRZ6E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track