OTIŠAO JOŠ JEDAN OSKAROVAC: Umro Kertis Hanson, reditelj Poverljivo iz El Eja i Osam milja
Foto: Progimedia

U 72. godini

OTIŠAO JOŠ JEDAN OSKAROVAC: Umro Kertis Hanson, reditelj Poverljivo iz El Eja i Osam milja

Pop kultura -

Američki reditelj Kertis Hanson, autor filmova "Poverljivo iz El Eja" (L.A. Confidential) i "Osam milja"(8 Mile), umro je u 72. godini.

Portparol policije izjavio je da je Hanson umro u utorak veče prirodnom smrću u svojoj kući u Holivudu. Hanson je odrastao u Los Andjelesu, a kao tinejdžer je napustio školu da bi radio kao fotograf, pisac i urednik u magazinu Sinema.

Početkom 70-ih godina počeo je da piše scenarija i da režira filmove, a veći uspeh postigao je 1992. psihološkim trilerom "Ruka koja ljulja kolevku" (The Hand That Rocks the Cradle).

Za film "Poverljivo iz El Eja" 1998. godine dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario zajedno s Brajanom Helgelendom. Film je nominovan za devet Oskara, uključujući za najbolju režiju i najbolji film, a Kim Bejsinger je za tu ulogu dobila Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Režirao je filmove "Divlja reka" sa Meril Strip i Kevinom Bejkonom u glavnim ulogama, "Čudesni momci" (Wonder Boys) s Majklom Daglasom i Tobijem Magvajerom i "Osam milja" s reperom Eminemom.

Među njegovim poslednjim ostvarenjima je film "Preveliki za propast" (Too Big To Fail) iz 2011. o finansijskoj krizi na Vol stritu 2008. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track