OTKRIĆE: Nikola Tesla je rođak Jovanke Broz
Foto: Profimedia

Izložba o velikom naučniku krije tajnu

OTKRIĆE: Nikola Tesla je rođak Jovanke Broz

Pop kultura -

Moj predak Toma je bio pravoslavni sveštenik. On je takođe i pradeda Nikoli, po Teslinoj majci Đuki. Tako smo nas dvoje u srodstvu, ispričala je nekadašnja prva dama SFRJ

Zahvaljujući izložbi u domu porodice Karađorđević na Belom dvoru ponovo se priča o Nikoli Tesli.Veliki naučnik, što se mogli čuti krišom od posetilaca manifestacije Noć muzeja, bio je rođak Jovanke Broz, nekadašnje prve dame SFRJ, koja je bila godinama stanovnik ovog kompleksa na Dedinju.- Moj otac je još kao mladić otišao u Ameriku. Tamo se često viđao sa Teslom i o tome nam je pričao - rekla je Jovanka, što je zabeleženo u knjizi „Moj život, moja istina“.Jedan od najvećih genija nije blizak rođak porodici Budisavljević.- Moj predak Toma bio je pravoslavni sveštenik. On je, takođe, i pradeda Nikole Tesle, po Teslinoj majci Đuki. Tako smo Tesla i ja rođaci. Toma Budisavljević je bio ne samo veoma cenjen kao prota već nadaleko čuven i kao major, koji je čuvao granicu. On je do podne služio svetu liturgiju u crkvi, a po podne je sa svojim borcima čuvao granicu od upada Turaka - ispričala je Jovanka.Zanimljivo je da je i Sofija, baka Nikole Tesle, rođena u njenoj kući i da su njeni preci održavali veze s naučnikovim ocem Milutinom.

Dušan IvkovićUNUK SVETSKOG GENIJAVelikom Tesli najbliži rođak je trener Duda Ivković, što su prvo otkrili mediji u Grčkoj.- Moja baba Olga Mandić i njegova majka Đuka su sestre. Od Tesle su moji preci, dobili zlatni dukat. On je umro na Božić 1943. godine, a ja sam rođen tek u oktobru. Nisam imao tu sreću da dobijem taj dukat - rekao je Ivković, kome Tesla dođe deda-ujak.

LJUBOMIR RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track