PANTA REI: Ljubiša Samardžić ponovo kopira Balaševića
Foto: Nebojša Mandić, Fonet

Rediteljev dokumentarac

PANTA REI: Ljubiša Samardžić ponovo kopira Balaševića

Pop kultura -

Ljubiša Samardžić, kao i pre 20 godina, odlučio da njegov film nosi ime isto kao album kantautora, s kojim se sudio zbog autorskih prava

Ljubiša Samardžić je odlučio da za ime svog novog dokumentarca „Panta rei“, koji je inače među ostvarenjima finansiranim iz budžeta Filmskog centra Srbije, ponovo iskoristi ime albuma iz osamdesetih Đorđa Balaševića i tako obnovi stare sukobe.

- Đole je za mene neki naš Mikelanđelo i naravno da je inspirativan drugima. Od Endija Vorhola u umetnosti nemamo ništa novo da proizvedemo, nego se bavimo reprodukcijama. Danas se umetnici često koriste obnavljanjem nečega što je već postojalo. Moj otac nije izmislio ovu latinsku sentencu i svako na nju ima pravo. Samardžiću želimo sreću s novim filmom - kaže za Kurir glumica Jovana Balašević.Do zaključenja broja nismo dobili komentar proslavljenog reditelja i glumca, koji je na snimanju filma u Sloveniji.Sukob na relaciji Đorđe Balašević - Ljubiša Samardžić zbog autorskih i sličnih prava u vezi sa eksploatacijom lika Vase Ladačkog traje već gotovo dve decenije.Samardžić je dvehiljaditih predložio da snime film po legendarnoj pesmi „Priča o Vasi Ladačkom“, prvi put objavljenoj na albumu „Odlazi cirkus“ iz 1980. godine. Saradnja je vrlo brzo prekinuta zbog suprotnih pristupa temi - Ljubiša je junaka preimenovao u Vasa Lađarski, ali se u „Jesen stiže, Dunjo moja“ verno pridržavao radnje izložene u Balaševićevoj pesmi. Film je premijerno prikazan 2004. i u Srbiji ga je tada videlo 150.000 gledalaca. Bio je vrlo popularan, pa se Samardžić odlučio na još dva nastavka priče o Vasi Lađarskom - „Konji vrani“ i „Bledi mesec“, koje je kasnije redatelj uključio u televizijsku seriju.Balašević je odmah nakon prekida saradnje tužio Samardžića i s obzirom na to da je smatrao da njegov voljeni lik ipak zaslužuje adekvatan tretman, odlučio se da sam režira film „Kao rani mraz“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track