ĐETIĆU ŠTA REČE PETAR BOŽOVIĆ ZA KURIR: Crnogorci su spasli Srbiju

Vek od Mojkovačke bitke

ĐETIĆU ŠTA REČE PETAR BOŽOVIĆ ZA KURIR: Crnogorci su spasli Srbiju

Pop kultura -
U Sava centru večeras se održava svečana akademija, a glumac Petar Božović je ponosan na junaštvo svojih rođaka i kaže da je odrastao uz priče o herojstvu vojske kod Mojkovca

Povodom obeležavanja sećanja na jednu od najznačajnih bitaka za tok srpske istorije, večeras će se u 20 časova u Sava centru održati svečana akademija „100 godina od Mojkovačke bitke“.Kako bi se uputila večna zahvalnost herojskim podvizima koji su nam u nasleđe ostavili junaci bitke sa serdarom Jankom Vukotićem na čelu, organizovan je prigodan program u okviru kog će govoriti patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije, a predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisutnima će se obratiti putem video-poruke.O bitnosti Mojkovačke bitke glumac Petar Božović govorio je za Kurir, prisećajući se svog detinjstva koje je umnogome bilo obeleženo ovom bitkom jer je odrastao u selu iz koga su potekli vojnici koji su se borili i žrtvovali za spas srpske vojske.- To su srpski Termopili, koji su nepravedno zapostavljeni i zaboravljeni. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni Kajmakčalana. Na nama je da sećanja na ove događaje prenesemo mladim generacijama. Ne sme se zaboraviti da je vojska koja je već u startu bila brojčano slabija dala svoje živote za srpstvo na Badnji dan uoči rođenja Hristovog - ističe Božović:- Među vojnicima u bici kod Mojkovca bili su i moji rođaci i kumovi iz mog plemena, znao sam ih i slušao njihove priče dok sam bio mali. Celo moje detinjstvo bilo je obeleženo pričama o ovoj bici, zbog čega mi je i lično važna.

Dali su živote za srpstvo... Petar Božović
Dali su živote za srpstvo... Petar Božović

Bitka kod MojkovcaOMOGUĆILA POVLAČENJE SRBAMojkovačka bitka vođena je od 6. i 7. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore uspešno zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje vojske Kraljevine Srbije preko delova Crne Gore ka Jadranskom moru. Vojskom Kraljevine Crne Gore je komandovao serdar Janko Vukotić. To je ujedno bila i poslednja vojna operacija vojske Kraljevine Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track