POBUNJENIK I VIZIONAR: 10 stvari koje niste znali o Džonu Lenonu, najpoznatijoj bubici Bitlsa
Foto: Profimedia

Na današnji dan

POBUNJENIK I VIZIONAR: 10 stvari koje niste znali o Džonu Lenonu, najpoznatijoj bubici Bitlsa

Pop kultura -

On je jedna od najpoznatijih i najkotroverznijih pojava u istoriji muzike, a ovo sigurno niste znali o njemu.

Ovo sigurno niste znali o prvom čoveku Bitlsa:

1. Verovali ili ne, Džon Lenon je kao dečak bio mladi izviđač, a pevao je i u horu. Da, da, jedan od najvećih pobunjenika rokenrola počeo je svoj muzičku karijeru u dečačkom horu, crkve Sv. Petra.

2. Bio je očajan vozač. Dozvolu je dobio tek sa 24 godine i to pod sumnjivim okolnostima, a od vožnje je definitivno odustao kada je na putu ka Škotskoj 1969. godine, slupao svog Aston Martina. Posle ovog udesa je počeo da unajmljuje ličnog šofera.

3. Bio je jedini član Bitlsa koji nije postao vegetarijanac, što je čudno ako uzmemo u obzir da je prvi od njih pričao o "telesnom i duhovnom čišćenju", što su vegetarijanci zdušno preuzeli od hipi pokreta čiji je on nezvanični osnivač.

4. Mrzeo je sopstveni glas. Zvuči neverovatno, ali jedan od najpoznatijih pevača u istoriji muzike nije voleo sopstvene glasovne mogućnosti. Često je molio čuvenog producenta Bitlsa, Džordža Martina da mu "pegla" vokale pri produkciji.

5. Kada su ga jednom prilikom upitali koji su njegovi najbolji stihovi, kratko je odgovorio: "To je lako. All you need is love."

6. Obožavao je da igra "Monopol" što je takođe mnogima bilo čudno jer je uvek bio antikapitalističkog mišljenja.

7. Jednom prilikom je batinama umalo ubio dugogodišnjeg prijatelja Bitlsa, didžeja Boba Vulera, koji ga se šalio na račun Džonovog seksualnog opredeljenja.

8. Više puta je izjavio kako najbolje pesme Bitlsa nikada nisu snimljene. Šta li je sve to svet propustio?

9. Poznato je da se preko medija prepucavao sa Elvisom koji je podržavao rat u Vijetnamu. Kada je jednom prilikom, nakon smrti "Kralja" komentarisao rokenrol, izjavio je da "ako pakao postoji, onda je Elvis sigurno tamo".

10. Ovo je poslednja fotografija Džona Lenona i na njoj potpisuje kopiju albuma Marku Dejvidu Čepmenu, čoveku koji ga je nekoliko sati posle ovog trenutka ubio hicem iz pištolja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track