(VIDEO) POLITIKA UDAVILA MUZIKU: Ovo su 7 stvari koje nas je naučila ovogodišnja Evrovizija
Foto: Youtube Printscreen

Muzičko takmičenje

(VIDEO) POLITIKA UDAVILA MUZIKU: Ovo su 7 stvari koje nas je naučila ovogodišnja Evrovizija

Pop kultura -

Skoro svaka Evrovizija za sobom ostavlja polemike i kontroverze, pa ni ova nije bila izuzetak.

Ukrajinska predstavnica na Evroviziji Džamala prva je Tatarka sa Krima koja nastupa na ovom takmičenju i zahvaljujući njoj je Ukrajina odnela pobedu. Njena pesma "1944" označena je kao "ispolitizovana", ali ona tvrdi da pesma nema veze sa trenutnom političkom krizom, već da tekst predstavlja "lično iskustvo" njene bake.

Kladioničari su favorizovali ruskog predstavnika Sergeja Lazareva koji je završio na trećem, dok je Dami, predstavnica Australije za dlaku ispustila pobedu, te je morala da se zadovolji drugim mestom.

1. Država koja nije u Evropi, niti bilo gde blizu starog kontinenta može da učestvuje u Evroviziji. Ne samo da je Australija učestvovala u takmičenju, nego je mogla da odnese i pobedu. Koliko god nam ova informacija bila nelogična, za sve ima objašnjenja. Australijanci fanatično prate ovo takmičenje, čak i više od Evropljana, ako je sudeći po statističkim merenjima gledanosti, a drugi razlog jeste da je ova zemlja jedna od osnivača takmičenja.

2. Ovo smo već znali, ali je sve učestaliji primer - moguće je više puta učestvovati na takmičenju. Ovogodišnja predstavnica Malte, prelepa Ira Losko, takmiči se drugi put (prvi put smo je videli na Evroviziji 2002. godine). Bitni primeri su i Kaliopi, Sakis Ruvas, Željko Joksimović...

3. Irska drži rekord sa neverovatnih 7 pobeda, najviše u istoriji ovog takmičenja, ali u poslednje tri godine nije se plasirala u finale, a nikako nećemo zaboraviti kad su u našoj zemlji, 2008. cinično nastupili sa lutkom, ćuranom Dastinom.

4. Sve je učestalije da i voditelji takmičenja zapevaju. Prošlogodišnji pobednik Mans Zelmerlev otpevao je sa koleginicom Petrom Mede "Love Love Peace Peace", humorističnu parodiju na istoriju takmičenja. Postavlja se pitanje - Zašto se voditelji takmičenja podsmevaju bogatoj istoriji Evrovizije?

5. Šalu na stranu, izgleda da pojedine zvezde više cene Evroviziju od samih zemalja učesnica. Džastin Timberlejk izabrao je da upravo na evrovizijskoj bini premijerno izvede “Can’t Stop the Feeling”. Uostalom i on je čuo da finalno veče takmičenja prati oko 200 miliona gledalaca.

6. Pobeda Ukrajine bilo je veliko iznenađenje. Kladioničari, kritičari, ali i sami gledaoci predviđali su Ukrajini uspeh, ali ne i pobedu. Znači prognoze ipak mogu da pogreše... ili je ipak u pitanju politika?!

7. Tviter je nezvanično postao glavna evrovizijska društvena mreža. U nedeljnom finalu hešteg #Eurovision istvitovan je preko 7 miliona puta.

(Euronews/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track