PONOVO RADI BIOSKOP: U zapuštenoj Zvezdi već četiri dana dupke puna sala
Foto: Zorana Jevtic

Grad podržava „okupatore“

PONOVO RADI BIOSKOP: U zapuštenoj Zvezdi već četiri dana dupke puna sala

Pop kultura -
Inicijativa mladih koji vraćaju objekat u funkciju je hrabra i usmerena ka dobrom cilju, kaže Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu

Bioskop Zvezda od petka se nalazi pod opsadom neformalne grupe mladih umetnika, studenata i građana okupljenih u Pokret za okupaciju bioskopa koji su uspeli da vrate publiku u ovo oronulo zdanje.Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, rekao je da je neka od prethodnih vlasti privatizovala preduzeće „Bioskop Beograd“ bez jasnih uslova, ali je novi vlasnik Nikola Ðivanović ugovorom bio obavezan da sačuva njihovu delatnost.- Neko je propustio da se žali što on to nije uradio i sad smo se našli u jednom zamešateljstvu. Sekretarijatu za kulturu ruke su vezane, ali ćemo pružiti podršku kad vidimo kakve su pravne pretpostavke za to. Isto će uraditi i druge gradske institucije, kao što je Gradsko javno pravobranilaštvo. Verovatno će doći i do razgovora s vlasnikom - rekao je Vukosavljević i naglasio da je inicijativa mladih koji aktivno čiste prostorije i vraćaju u funkciju bioskop Zvezda usmerena ka dobrom cilju - a to je svest da Beogradu nedostaju kvalitetni bioskopi u centru grada. Njegovo mišljenje deli i Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, koji je podržao mlade umetnike.

Entuzijazam... Sređivanje oronule zgrade
Entuzijazam... Sređivanje oronule zgrade

A da je situacija daleko od toga, pokazuje primer Zvezde. Zapuštena zgrada, bez vode i pristupa toaletu, memljiva i prašnjava. Međutim, zahvaljujući članovima Pokreta i volonterima, ali i Beograđanima koji dolaze da ih podrže i pomognu, bioskopska sala je već četiri noći dupke puna.Glumica Hana Selimović kaže da se otvaranjem vrata bioskopa Zvezda otvorilo mnoštvo pitanja u vezi s privatizacijom, štete koja je načinjena kinematografiji i kulturnoj ponudi grada:- Pozivamo građane da nam se pridruže. Argument da nema publike nije istinit. To pokazuje bioskopska sala od 340 sedišta koja je, iako prljava i hladna, ipak zauzeta do poslednjeg mesta.

ReagovanjaSrđan DragojevićMLADI IMAJU PRAVOMladi ljudi imaju pravo na ovo, ja ovo podržavam, oni su odlučili da kažu - mi smo nadležni, jer je u našoj zemlji teško utvrditi ko je za šta nadležan. Bioskopi Balkan, Jadran i Kozara treba da budu proglašeni za institucije od nacionalnog značaja.Ljiljana NestorovićNACIONALIZOVATI BIOSKOPESmatram da treba nacionalizovati bioskope Balkan, Jadran i Kozara i proglasiti ih za opšte kulturno dobro. Privatizacija ovih bioskopa koja je izvršena u proteklom periodu je, po mom mišljenju, pitanje koje treba da rešava tužilaštvo.Vladimir ÐukanovićNAĆI PRAVNI PUTPre svega, trebalo bi ispitati kakve su bile obaveze novog vlasnika bioskopa. Mislim da se mora naći pravni put kako se ne bi desilo da država zbog ove privatizacije bude tužena pred nekim međunarodnim sudom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja