POSLEDNJE REČI 10 VELIKANA: Evo kako su se ove slavne ličnosti pozdravile sa životom
Foto: Profimedia

Večiti

POSLEDNJE REČI 10 VELIKANA: Evo kako su se ove slavne ličnosti pozdravile sa životom

Pop kultura -

Kako želite da vas istorija pamti? Šta biste rekli svojim poslednjim dahom? Reči ovih divova i dan danas odzvanjaju, zato što su rešili i da "odu sa stilom".

Često o onima koji su ostavili nemerljiv trag na istoriju i kulturu iza sebe kažemo da s "besmrtni". A da li znate koje su poslednje reči besmrtnih ljudi?

1. Sigmund Frojd

Otac psihoanalize (Foto: Wikipedia)
Otac psihoanalize (Foto: Wikipedia)

Sigmund Frojd, otac psihoanalize, ni u svojim poslednjim časovima nije mogao bez posla. Umirao je od raka i sam je izabrao da mu lekari olakšaju muke i ubrizgaju smrtonosnu dozu morfijuma. Pre nego što je odahnuo rekao je: "Ovo je apsurdno! Apsurdno!"

2. Džon Vejn
Čovek hrabrost
Čovek hrabrost

Iako poznat po ulogama žestokog momka, glumac Džon Vejn bio je poznat po svojoj dobrodušnosti i blagoj naravi. Ipak, izabrao je da svet napusti u skladu sa svojom karijerom, kao junak nekog od vestern filma. On se okrenuo prema svojoj supruzi koja je sedela pokraj njegove postelje i izgovorio: "Ti si moja devojčica. Volim te."

4. Koko Šanel
Slavna dizajnerka
Slavna dizajnerka

Slavna francuska dizajnerka i modna ikona Koko Šanel živela je sa stilom, a tako je i umrla. Zabeleženo je da je rekla: "Znači, ovako se umire".

5. Volt Dizni

Kreator mašte (Foto: Profimedia)
Kreator mašte (Foto: Profimedia)

Poslednje reči tvorca Mikija Mausa i čoveka koji je milionima dece širom sveta ulepšao detinjstva pomalo su misteriozne. On je umirao od raka pluća i u svojim poslednjim časovima je zapisao: "Kurt Rasel". Ovu priču potvrdio je i slavni istoimeni glumac koji je u to vreme kao dete snimao za Dizni studio.

6. Gručo Marks

Gručo (Foto: Youtube printscreen)
Gručo (Foto: Youtube printscreen)

Glumac i komičar Gručo Marks umro je od upale pluća, a poslednje reči su mu bile: "Ovakav život nema smisla".

7. Čarli Čaplin

Otac komedije (Foto: Profimedia)
Otac komedije (Foto: Profimedia)

Za početak treba da se setimo da su slavnog komičara i režisera optuživali da je komunista. Uskladu sa likom i delom, poslednje reči Čarlija Čaplina bile su šala. Sveštenik koji je došao da mu da pričest rekao je: "Neka se Bog smiluje na tvoju dušu", a Čaplin je odvratio: "Zašto da ne? Na kraju krajeva, ona pripada njemu."

8. Erol Flin

Avanturista
Avanturista

Erol Flin je bio jedan od retkih koji je preživeo prelaz sa nemog filma na film sa zvukom. Poznati australijski zavodnik bio je poznat kao veliki avanturista koji je voleo da popije. Pre nego što je umro od ciroze jetre u 50. godini života rekao je: "Đavolski sam se dobro zabavljao i uživao sam u svakom trenutku".

9. Leonardo Da Vinči

Genije (Foto: Profimedia)
Genije (Foto: Profimedia)

Priča se da je u trenutku smrti Da Vinči bio izrazito skroman: "Uvredio sam Boga i čovečanstvo zato što moj rad nije dostigao moje ideje." Izgleda da nije bio zadovoljan Mona Lizom.

10. Elvis Prisli

Kralj roka (Foto: Facebook printscreen)
Kralj roka (Foto: Facebook printscreen)

Kralj rokenrola umro je na WC šolji svog imanja Grejslend. Izjavio je: "Idem u kupatilo da čitam".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track