PREMIJERA DRAME PIJANI: Kroz alkohol bog progovara

Drama Borisa Liješevića „Pijani“ u Ateljeu 212

PREMIJERA DRAME PIJANI: Kroz alkohol bog progovara

Pop kultura -
Likovi su pijani, a pijanstvom otvaraju rane. Kažu da što trezan misli pijan govori. Od brzine života nismo u stanju da prepoznamo rešenja koja su oko nas, kaže reditelj

Premijera predstave „Pijani“, najnovije drame jednog od trenutno najizvođenijih ruskih savremenih dramskih pisaca Ivana Viripajeva, u režiji Borisa Liješevića biće upriličena sutra na sceni Ateljea 212.- Pre svega ovo je komad o traganju za životom i ljubavlju. Ovi likovi su pijani, a pijanstvom otvaraju rane, probleme. Kažu da što trezan misli pijan govori. I ovde kroz alkohol bog progovara. Mi od brzine života nismo u stanju da prepoznamo rešenja koja su oko nas - objašnjava reditelj.

Odličan... Svetozar Cvetković
Odličan... Svetozar Cvetković

Reditelj izmiče tlo

Radnja komada se odigrava negde na Zapadu, u nekom od današnjih velegrada, gde je 14 likova iz različitih razloga pijano. Međutim, to pijanstvo je samo maska, preko koje oni mogu da se osmele i kažu istine koje čak ni sami sebi ne smeju trezni da priznaju, istine koje otkrivaju koliko besmisleno, ništavno i podlo žive.- Osećanje koje glumac najviše voli je da se na sceni oseća dobro kao u toploj vodi. Međutim, Boris nama pušta hladnu vodu, a ta neprijatnost vas tera na kreativnost. Dejvid Bouvi je jednom rekao da je umetnik kao u vodi i dok pliva on teži da dodirne dno, a do njega nailazi na mnoštvo. E to je poenta u ovom komadu. Mi nismo fiksirani tlom, već plivamo, a Boris nam ga izmiče. Moramo se odvojiti od sigurnog tla jer od njega više ništa ne možemo da očekujemo - kaže Svetozar Cvetković.
Veselo... U komadu igraju i mladi glumci
Veselo... U komadu igraju i mladi glumci

Dara Džokić ovaj komad vidi kao teološku raspravu koja je potrebna ljudima u ovom vremenu jer su izgubili poentu življenja.- Mislim da rekonstrukcijom likova koje zatičemo u raspadnutom stanju dolazimo do toga ko su oni zaista i koje su oklope skinuli. Komad će i najvećem ateisti otvoriti prozor i pokazati zašto ljudi veruju u nešto i zašto treba tragati za verom.

Sjajna ekipa

U ovoj komediji igraju i Jelena Đokić, Nebojša Ilić, Isidora Minić, Bojan Žirović, Branka Šelić, Nenad Ćirić, Dejan Dedić, Branislav Trifunović, Jelena Petrović, Marta Bjelica, Vuk Jovanović i Strahinja Blažić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track