PREMINULA TUPAKOVA MAJKA: Doživela srčani udar u 69. godini
Foto: Profimedia

Bila inspiracija sinu

PREMINULA TUPAKOVA MAJKA: Doživela srčani udar u 69. godini

Pop kultura -

Šakur, koja je rođena kao Alis Fej Vilijams, promenila je ime pošto se preselila u Njujork i pridružila pokretu Blek Panters, koji se borio za prava crnačke populacije.

Afeni Šakur Dejvis, majka legendarnog repera Tupaka Šakura, preminula je u 69-oj godini.

Policajac, Marin Kaunti, odgovorio je na poziv iz doma Šakur u Sausalitou u Kaliforniji, u ponedeljak veče, nakon što je Afeni doživela srčani napad, kazali su juče zvaničnici policijske stanice tog grada.

Ona je odvezena u lokalnu bolnicu, a proglašena je mrtvom u 22.30 sati. Šakur, koja je rođena kao Alis Fej Vilijams, promenila je ime pošto se preselila u Njujork i pridružila pokretu Blek Panters, koji se borio za prava crnačke populacije.

Ona i ostali članovi pokreta bili su uhapšeni 1969. godine i optuženi za planiranje postavljanja bombi na nekoliko lokacija.

U maju, 1971. godine, ona je oslobođena po svim tačkama optužnice, a samo mesec dana kasnije rodila je Tupaka.

Bila je tema i inspiracija u nekoliko pesama čuvenog repera, kao što su “Dear Mama” iz 1995. godine, u kojoj Tupak opisuje svoje detinjstvo i borbu sa surovim životom, ali i izražava poštovanje prema svojoj majci.

"Ne postoji način da ti se odužim, ali ovo je plan uz pomoć kojeg mogu da pokažem da razumem, ti si poštovana", delovi su stihova iz te numere.

Nakon što je 1996. godine njen sin usmrćen, tako što je nepoznata osoba pucala u njega, ona je nasledila celo njegovo bogatstvo i prihode, koji se procenjuju na 900 hiljada dolara svake godine.

Početkom godine, Šakur je podnela zahtev za razvod od Gasta Dejvisa, sa kojim je bila u braku 12 godina, a samim tim otpočela je i borbu za raspodelu imovine.

Dejvis je naime, kako je pisao TMZ portal, zahtevao mesečnu alimentaciju od Afeni u iznosu od 20 hiljada dolara.Pre dve godine, Šakur je bila koproducent za “Holler If Ya Hear Me” mjuzikl koji se igrao na brodveju, a u kojem je sadržan rad njenog sina.

U filmu o Tupakovom životu, “All Eyez on Me” biće objavljen u novembru ove godine, a u njemu će Danaja Gurira igrati Afeni Šakur Dejvis, koja je bila izvršni producent tog ostvarenja.

(Nydailynews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track