Preminuo Jovan Ćirilov
Foto: Vikipedija

U 84. godini

Preminuo Jovan Ćirilov

Pop kultura -
Preminuo književnik Jovan Ćirilov u 84. godini

Srpski teatrolog i književnik Jovan Ćirilov preminuo je danas u 84. godini, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Jovan Ćirilov je rođen u Kikindi 1931. godine. Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu u Beogradu 1955. godine. Bio je na čelu Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1985. do 1999. godine, a pre toga, od 1956. dramaturg u tom pozorištu, kao i u Ateljeu 212 od 1967. do 1985. godine.

Od osnivanja, 1967. godine, do danas je umetnički direktor i selektor Bitefa. Od 2001. do 2007. godine je bio predsednik Nacionalne komisije Jugoslavije, a potom Srbije, pri Unesku.

Napisao drame "Soba za četvoricu“ i "Dom tišine“ (sa Miroslavom Belovićem), scenarija za filmove Vladana Slijepčevića "Pravo stanje stvari“, "Štićenik“, "Kuda posle kiše“ (prikazane u Veneciji, Moskvi i Puli), radio-drame "Vetroviti drumovi“ (na nemačkom, Radio Hamburg), "Mehanička sekretarica“ i dr.

Adaptirao za scenu "Prokletu avliju“ Ive Andrića, a sa Belovićem "Otkriće“ Dobrice Ćosića.

Autor je romana, više zbirki pesama, teatroloških eseja, knjiga uspomena, antologija drama i rečnika. Preveo je drame Kristofera Fraja, Brehta, Ženea, Stoparda, Sama Šeparda, Mameta, Marbera i mjuzikla "Kosa“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track