PRIRODA PRETI: Upoznajte Kutubdiju, prelepo ostrvo koje nestaje
Foto: Profimedia

SUROVA ZEMLjA

PRIRODA PRETI: Upoznajte Kutubdiju, prelepo ostrvo koje nestaje

Pop kultura -
Hamida Begum bežala je sa svog rodnog ostrva više puta nego što bi mogla da izbroji...

Neki od njenih komšija odavno su digli ruke i predali se struji – i to morskoj, piše National Geographic Srbija. Više ni ne pokušavaju da spasu svoj dom od plime.

„Plašim se da će naša kuća nestati u vodi jednog dana, a ovde već ne možemo da živimo tokom sezone monsuna“, ističe Hamida, majka četvoro dece dok stoji isped jednog od retkih redova koliba od blata u kojima se još uvek može živeti. „Ali ovo je naša zemlja i, pored toga, nemamo novca da odemo bilo gde.“

Na Kutubdiji danas živi oko 100.000 ljudi, a svi oni svesni su upozorenja bangladeške nevladine organizacije „Obala“ o tome da će celo ostrvo završiti pod vodom tokom narednih 50 godina.

Desetine hiljada stanovnika Kutubdije napustile su ostrvo, a dom su pronašle u Daki i siromašnim kvartovima Koks Bazara. Više nisu imali snage da vode borbu u kojoj ne mogu da pobede: borbu protiv porasta nivoa mora, sve jačih talasa, ciklona, olujnih udara, erozija...

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Bebe vide stvari koje odrasli ne primećujuNapravljena pasta za zube koja bi stomatolozima mogla da „ukrade“ posao?Zašto sat traje baš 60 minuta, a minut 60 sekundi?Jedina zemlja na svetu u kojoj postoji Ministarstvo srećeVEČITA DILEMA: Da li je čovek po anatomiji biljojed ili mesožder?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track