PRVI PUT U BEOGRADU: Magija baroknog Božića na Kolarcu
Foto: Aleksandar Jovanović

Praznično raspoloženje

PRVI PUT U BEOGRADU: Magija baroknog Božića na Kolarcu

Pop kultura -
Poštovaoci umetničke muzike će imati priliku da uživaju u očaravajućim notama Lilija, Korelija, Manfredinija, Baha i drugih kompozitora 17. i 18. veka

Beograd - Studio za ranu muziku i Kolarčeva zadužbina ovog decembra Beograđanima poklanjaju magiju baroknog Božića. U utorak, 30. decembra, u foajeu Kolarca ansambl Beogradski barokni solisti, pod upravom maestra Predraga Goste, izvodiće dela baroknih kompozitora stvaranih u slavu Božićnih praznika.

Po prvi put u Beogradu poštovaoci umetničke muzike će imati priliku da uživaju u očaravajućim notama Lilija, Korelija, Manfredinija, Baha i drugih kompozitora 17. i 18. veka, a koje će muzičari izvoditi na istorijskim instrumentima - baroknim violinama, violončelu, teorbama, lautama i čembalu.Božićne kompozicije će publiku, barem na sat vremena, odvesti u neka druga vremena.

Praznična dekoracija, svečani ambijent Kolarca i magična muzika posetiocima će obogatiti ovo praznično doba i učiniti da se osećaju posebno.Beogradski barokni solisti svoje delovanje usmeravaju ka izvođenju i proučavanju muzike 17. i 18. veka, i to svirajući na originalnim instrumentima ili replikama muzičkih instrumenata iz toga doba.

Osnovan tek pre nekoliko meseci, ansambl je već ostvario nastupe na nekoliko Festivala, među kojima i beogradski festival Čembalo, živa umetnost kao i Dani barokne muzike u Novom Sadu.Maestro Gosta je jedan od naših najpriznatijih svetskih stručnjaka za ranu muziku. Osnivač jednog od najuticajniih američkih orkestara na istorijskim instrumentima Nju triniti barok (New Trinity Baroque), ostvario je na stotine koncerata i objavio desetak kompakt diskova, prvenstveno sa muzikom ranijih epoha.Za svoj rad priznat je i nagrađivan od mnogih značajnih institucija, uključujući Američki kongres, Državni univerzitet Džordžije, i međunarodno udruženje Faj Beta Delta. U Beogradu je prošle godine pokrenuo revolucionarni projekat Barokne akademije, sa ciljem edukacije mladih muzičkih talenata, a u martu ove godine osnovao Novu beogradsku operu koja je već imala uspešnu premijeru Monteverdijeve opere "Krunisanje Popeje", prošlog juna u Madlenianumu.

Pod njegovom upravom, najpoznatiji svetski orkestri izvodili su dela od baroknih kompozitora do modernih, i nedavno je sa Londonskim simfonijskim orkestrom snimio i CD koji će biti objavljen u narednom mesecu.Program koncerta u utorak, 30. decembra, činiće božićna končerta Arkanđela Korelija, Frančeska Manfredinija i Đuzepea Torelija, varijacije na temu "La Folia" u orkestarskom aranžmanu Frančeska Đeminijanija, te dela Johana Kristofa Peza (čiju 350. godišnjicu rođenja ove godine proslavljamo), Žana Batista Lilija, Đovanija Batiste Pergolezija i Johana Sebastijana Baha.

Kamerni ansambl činiće traverzo flauta, tri barokne violine, violončelo, kontrabas, dve teorbe i čembalo. Maestro Gosta dirigovaće na sličan način kao što su to činili Hendl ili Bah - svirajući ujedno i čembalo. Kao specijalni gost nastupiće Ivana Ćetković, barokna violinistkinja iz Londona, a ostale članove ansambla činiće traverzo flautistkinja Iva Milošević, violinistice Jelena Rokvić i Dušica Blaženović, violončelista Roni Beraha, kontrabasista Dušan Kostić, te teorbisti Andrej Jovanić i Darko Karajić.U foajeu Kolarčeve zadužbine gde će koncert biti održan atmostfera će biti božična - prigušena svetla, jelka i sveće.Ovaj koncert će biti prvi iz niza projekata strateške saradnje između Studija za ranu muziku, Kolarčeve zadužbine i Nove beogradske opere, i prvi korak u ostvarenju zajedničkih ciljeva edukacije i obogaćivanja muzičke ponude naše zemlje novim umetničkim sadržajima.Plan je da se u narednom periodu ostvari još više inovativnih projekata i produkcija, prvenstveno koncerata, ali i predavanja.

"Ovaj projekat biće nešto novo za Beograd, a mene posebno raduje što će na njemu nastupiti naši talentovani muzičari koji su se školovali u istorijskoj interpretaciji kod nas i u inostranstvu, a u ovakvom sastavu su se okupili po prvi put. Zahvalni smo Kolarčevoj zadužbini što je ovaj projekat podržala," izjavio je maestro Gosta je povodom predstojećeg koncerta.Prema njegovim rečima, činjenica da će se koncert održati upravo u ovom prostoru svedoči da je barokna muzika, svirana na istorijskim instrumentima, najzad pronašla svoje stalno mesto kod nas, kao što je slučaj već svugde u svetu."Mi ćemo se potruditi da kvalitetom muzike i našeg muziciranja predstavimo publici nešto što će svima ostati za pamćenje, te se nadam da će koncerti ovog tipa postati tradicija našega gradu. Naravno, na publici je da proceni", rekao je on.

Ulaz na koncert je besplatan i koncert počinje u 20 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track