Racković: Đorđe, matori prdonjo!  Kadijević: Marš, zovite policiju!
Foto: Dra

Skandal u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“

Racković: Đorđe, matori prdonjo! Kadijević: Marš, zovite policiju!

Pop kultura -
Kulturo, eve me: Umesto rasprave da li Oktobarski salon treba da bude bijenale, debata se pretvorila u uzajamno vređanje umetnika i napuštanje tribine

Na debati koju je organizovao ULUS u petak u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ povodom Oktobarskog salona i nedavne odluke da ova manifestacija postane bijenale izbio je skandal.Na početku je delovalo da će sve biti konstruktivna rasprava umetnika, pa su tako reditelj, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević i Nikola Kusovac, penzionisani kustos Narodnog muzeja, govorili o nastanku manifestacije, isticali važnost tradicionalnosti te likovne smotre:

- Ovo što je Oktobarski salon sada nema veze sa onim što je nekada bio. Dekonstruisan je. Ne sme se izgubiti identitet... - ali je Kadijevića u pola rečenice prekinuo iz publike multimedijalni umetnik Džoni Racković:- Molim vas, prestanite da pričate apstraktno. Niko ne može da vas prati. Pređite na konkretne planove i odluke - viknuo je Džoni.- Marš napolje! Zovite policiju! - brecnuo se ljutito Kadijević.Potom je reditelj čuvene „Leptirice“ demonstrativno napustio salu, a ubrzo mu se pridružio i Kusovac.- Neće mene matori prdonja od 80 godina da izbacuje napolje! - odbrusio je Racković, a onda je i on izašao.Tako se tribina „Oktobarac za i protiv“ pretvorila u salvu ružnih reči. Posle ovog incidenta ona je nastavljena, ali će ta dva sata, koliko je ukupno trajala, ostati upamćena po verbalnom vređanju, a na kraju i fizičkom obračunu, a ne po konkretnim predlozima za rešenje problema. Skup je završen bez donošenja ikakvog zaključka. Jedino što je sigurno jeste da su gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije Zoran Čalija ostali pri odluci da se Oktobarski salon održava svake druge godine.

Žestok obračun po završetku tribineTUČA ZBOG NEIZMIRENIH RAČUNAIstoričar umetnosti Branislav Dimitrijević i bivši direktor Istorijskog muzeja Srbije Miroslav Živković priredili su skandal po završetku tribine „Oktobarac za i protiv“. Njih dvojica su ušli u verbalni konflikt, koji se pretvorio u fizički obračun. Nasrnuli su jedan na drugog, a studenti i kolege uspeli su da ih razdvoje. Svađa je nastala zbog neizmirenih računa iz prošlosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track