RUSI I ITALIJANI JEDVA ČEKAJU MONIKU I EMIRA: Kusturica je jedini Felinijev naslednik
Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Bijenale u Veneciji

RUSI I ITALIJANI JEDVA ČEKAJU MONIKU I EMIRA: Kusturica je jedini Felinijev naslednik

Pop kultura -

Andrej Končelovski je naš. Njegov novi film „Raj“ je odličan. Ipak, Emir Kusturica je Felinijev naslednik, ovim rečima Kristina Afanasijeva, koleginica iz Moskve sa velikim iskustvom u svetu filma, na stepeništu pored venecijanskih gondola opisuje svoje utiske sa Venecijanskog filmskog festivala, ne krijući oduševljenje što se nosilac više od 20 prestižnih nagrada po četvrti put našao na listi kandidata za Zlatnog lava.

U razgovor se uključuje i njen suprug Žak, koji je poreklom iz Francuske.Ruski novinari uz Srbe- Slažem se da su Mihalkov i Andrej genijalni, ali među nama intimno svi navijamo za film „Na mlečnom putu“. Obožavamo njegove filmove „Podzemlje“ i „Sjećaš li se Dol Bel“ - kaže Francuz.Nešto malo dalje na ostrvu Lido, gde se održava najstariji festival na svetu, ispred institucije Sinema, stiže hiljade novinara ispred pres centra. Razočarani su što se nisu pojavili Kijanu Rivs i Džim Keri. Vim Venders je u stilu stare nemačke škole sedmu silu fascinirao jer se pozdravio sa svima. Naša ekipa nije mogla da mu priđe i pozdravi ga.Samo metar dalje dvojica Italijana prilaze i pitaju odakle smo.- Zovemo se Aron i David. Nismo novinari i došli smo u Veneciju da pogledamo film Emira Kusturice. Čekamo 9. septembar - pričaju Aron i David.

Čeka se BelmondoNa naša pitanje da li film zanima njihovu publiku zbog Monike Beluči, Aron ima spreman odgovor.- Ima i toga. Pogledao sam trejler. Prelepo izgledaju kao par. Meni ne deluje kao da glume - kaže poznati zubar s Lida.Nisu krili oduševljenje kad smo im pokazali članak u Kuriru o Kusturici, koji je nedavno otvorio svoju školu.

Legendarni „Profesionalac“ Žan-Pol Belmondo, kome će biti uručena nagrada za životno delo, trebalo bi svakog dana da sleti u Italiju. Zbog godina i starosti njegov dolazak je pod znakom pitanja. Za nagrade će se boriti i film Terensa Malika „Pun život“, „Džeki“, u kome igra oskarovka Natali Portman, i adaptacija drame pisca Petera Handkea. Pored Kuste, s nestrpljenjem se očekuje dolazak Mela Gibsona, čiji film će biti prikazan van konkurencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track