SAMO GOLI ZIDOVI: Ovako danas izgleda kuća Branka Ćopića!
Foto: Nermin Tulić, Facebook I Wikipedia

Hašani

SAMO GOLI ZIDOVI: Ovako danas izgleda kuća Branka Ćopića!

Pop kultura -
U mnogim kulturama, rodne kuće velikana pretvaraju se u muzeje, stavljaju se pod zaštitu države i generacijama služe u najplemenitije svrhe, ali ovde nije takav slučaj

Rodna kuća velikog srpskog pesnika Branka Ćopića u Hašanima u Bosni i Hercegovini potpuno je uništena, bez krova, prozora, samo su ostali goli zidovi.

U mnogim kulturama, rodne kuće velikana pretvaraju se u muzeje, stavljaju se pod zaštitu države i generacijama služe u najplemenitije svrhe, ali ovde nije takav slučaj.

Foto: Nermin Tulić/Facebook
Foto: Nermin Tulić/Facebook

Branko Ćopić, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, rođen je 1. januara 1915. godine u selu Hašani kod Bosanske Krupe gde je završio i osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Bihaću, a učiteljsku školu pohađao u Banjaluci odakle je izbačen zbog čitanja napredne literature.

Školovanje je nastavio u Sarajevu, a završio u Karlovcu. Diplomirao je 1940. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Ćopić se u pripovetkama pre Drugog setskog rata najviše zanimao siromašnim seljacima, sanjarima i prosjacima, deci, skitnicama i nadničarima, a kasnije u ratnim pripovetkama Ćopić je nadahnuto opisivao herojske podvige i mučeništvo svojih junaka.

Napisao je preko trideset knjiga za djecu, među kojima i nekoliko romana, te tri zbirke pesama. Neka od najpoznatijih njegovih djela su: Ježeva kućica, Bašta sljezove boje, Magareće godine, Orlovi rano lete, Doživljaji Nikoletine Bursaća... Prema njegovim djelima snimljeno je čak 13 filmova i dve TV serije.

Branko Ćopić nastradao je skočivš i sa mosta u Beogradu 1984.

http://www.youtube.com/watch?v=pGDNzt4AafE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track