SEKS-SKANDALI U SRBIJI Ivo Andrić iskoristio službeni put svog kuma da mu zavede ženu! Deca ga...

Feljton (2)

SEKS-SKANDALI U SRBIJI Ivo Andrić iskoristio službeni put svog kuma da mu zavede ženu! Deca ga...

Pop kultura -

Najuspešniji naš pisac i dobitnik Nobelove nagrade Ivo Andrić, rođen 1892. godine, ostvario je i veoma zapaženu karijeru u diplomatiji: decenijama je predstavljao Kraljevinu Jugoslaviju u inostranstvu, a uoči Drugog svetskog rata bio je i pomoćnik ministra inostranih poslova.

Otuda, valjda, i sposobnost da svoj buran ljubavni život krije iza maske uzdržanosti i unutrašnjeg mira.Oženio se u 66. godini udovicom svog prijatelja Milicom Babić.Sedamnaest godina mlađa od Andrića, iz imućne porodice, školovana u Beču, Milica je početkom 1931. godine postavljena za kostimografa Narodnog pozorišta. Godine 1933. udala se za dve godine starijeg Nenada Jovanovića, novinara i prevodioca, sekretara Centralnog presbiroa, vladine službe koja se bavila propagandom i prikupljanjem obaveštenja iz inostranih medija.Odlazak u BerlinIvo Andrić i Nenad Jovanović bili su dugogodišnji prijatelji, a kad je pisac 1939. godine postavljen za našeg ambasadora u Berlinu, izdejstvovao je da Jovanović bude postavljen za atašea za štampu u ambasadi. Milica je u Berlinu bila modni dopisnik Politike. Nema pouzdanih podataka o vremenu kad su Milica i Ivo postali ljubavnici, ali zna se da je ova trojka bila nerazdvojna. Sam Andrić reći će kasnije kako već tada nije mogao bez Milice.Odmah posle Hitlerovog napada na Jugoslaviju, osoblje naše ambasade vraćeno je u Beograd. Nenad je kao rodoljub 1943. bio uhapšen i sproveden u logor Dahau, gde je ostao do kraja rata. Preživeo je strahote zatočeništva i vratio se u Srbiju, gde je nastavio da živi s Milicom. Umro je 28. februara 1957, a u decembru 1958. Milica se udala za Iva Andrića.Njihov skladan brak - bila je uz njega i 1961. godine u Stokholmu, kad je primao Nobelovu nagradu - trajao je deset godina. Milica je iznenada umrla 1968, u njihovoj kući u Herceg Novom.Počiva na Novom groblju u Beogradu, nedaleko od mesta gde će sedam godina posle njene smrti biti položena urna Iva Andrića.Istoričari književnosti detaljno su istraživali Andrićevu biografiju i povezanost realnih žena s junakinjama njegovih pripovedaka i romana. U tome nisu imali mnogo uspeha, jer je pisac celog života bio uzdržan, a u pitanjima ljubavi vrlo diskretan. Ali zna se da je celog života, od studentskih dana u Krakovu, u Poljskoj, imao prijateljice i ljubavnice. Ponekad tek samo erotske veze, bez ikakvih emocija...

„Kum stalno dolazio“U jednom slučaju, međutim, ni sva uzdržanost nije mu pomogla da se spase javnog skandala.Andrića, već četrdesettrogodišnjaka, zamolio je 1925. kum Gustav Krklec, pesnik, da mu pripazi na porodicu i da se njegovoj ženi Persidi nađe pri ruci dok je on na putu...Kad se vratio, na pitanje da li ih je Andrić obilazio, Persida je mužu odgovorila da nije. Deca su mu, međutim, rekla da je „kum stalno dolazio“. Besan i povređen, Gustav Krklec je odjurio kod Andrića i zatražio objašnjenje. Budući nobelovac nije se mnogo branio - priznao je kumu vezu s njegovom ženom rekavši: „Znaš, to je ovako bilo. Rominjala je neka kišica... Pa, tako, onda se i to desilo.“Tužba u masonskoj ložiSve je bilo u četiri oka i javnost nikad ne bi saznala šta se dešavalo u Krklečevom domu dok je on bio odsutan da prevareni muž nije odlučio da preljubnika tuži - zajedničkoj masonskoj loži! Tužba je sadržala sve detalje, pa je Ivo Andrić 1926. godine izbačen iz lože „Dositej Obradović“ zbog toga što je „imao ljubavni odnos sa gđom Krklec, suprugom brata masona Gustava Krkleca“.Masoni jesu tajno bratstvo, ali su i ljudi, pa je ova priča odmah nakon zasedanja lože postala „svojina“ beogradske čaršije.Krklec se od Perside odmah razveo, a sa Ivom Andrićem je docnije izgladio odnose. Zajedno su nastupali na mnogim književnim večerima i obilazili škole širom Jugoslavije.

Krležin članakRUGALA SE SOVA SENICIPriča o trouglu Andrić - Krklec - gđa Krklec stigla je čak i do Zagreba, gde je Miroslav Krleža napisao članak „Tko je kome oteo ženu“.Ugledni hrvatski pisac, kao u onoj poslovici „Rugala se sova senici da ima veliku glavu“, dobro se zabavljao na račun svojih kolega, i u tome mu nije smetala činjenica da je njegova žena Bela Krleža pre udaje glumila u porno-filmovima!

Sutra: General Petar Živković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track