SJAJ U TRAVI I BLJEŠTAVOST SVETA: Citati iz najromantičnijeg filma koji su osvojili svet
Foto: Profimedia

Iskrena ljubav

SJAJ U TRAVI I BLJEŠTAVOST SVETA: Citati iz najromantičnijeg filma koji su osvojili svet

Pop kultura -
Američki igrani film, "Splendor in the Grass" (Sjaj u travi), snimljen je 1961. godine. Elija Kazan režirao je ovaj predivni film po scenariju koji je napisao ugledni književnik Vilijam Inge.

Natali Vud i Voren Bejti tumače uloge Dini i Bad, dvoje gimnazijalaca koji se iskreno vole, ali čiji odnos sve više opterećuju socijalne razlike i pritisak okoline, koja s jedne strane insistira na konzervativnim vrednostima poput devičanstva, a sa druge strane na hedonizmu i slobodnom duhu "flaper devojke". Radnja prikazuje kako tenzije uzrokovane Badovom velikom željom i Dinijevim odbijanjem da konzumiraju vezu umalo dovodi do tragedije.

Inge je nagrađen Oskarom za najbolji originalni scenario, a Natali Vud, koja je tumačila izuzetno komplikovan lik je u ovom filmu ostvarila jednu od najboljih uloga. Najbolji utisak je, međutim, ostvario mladi Voren Bejti, kome je uloga Bada bila prvi filmski nastup i koji je posle ove uloge postao jedna od najvećih holivudskih zvezda.

Recitacija stihova engleskog romantičara Vilijama Vordsvorta, na kraju filma, inspirisala je mnoge generacije.

Sada, kada ništa na svetu ne može vratiti dane prohujalog letanaš sjaj u travi i blještavost sveta, ne treba tugovati,već tražiti snage u onom što je ostalo i s tim živeti..

zaboravimo, ne radi nas, ne radi zaboravazaboravimo da smo se voleli, da smo se svadali ida smo bili krivi.. ..požurimo, s danima i danima sto će doćipožurimo sa shvaćanjima, sa svim što me odvaja od tebe..

jednom, ćeš se vratiti i ubrati cvetovekoje smo zajedno mirisali, gaziliali, tvoje ruke bit će prekratke, a noge premorene da se vratiš..bit će kasno

..možda ćemo se naći jedanput na malom vrhu života i neizrečene tajnehteti jedno drugome da kažemo, al' proći ćemo jedno kraj drugog kao strancijedan skrenuti pogled bit će sve što ćemo jedno drugome moći dati....zaboravit ću očii neću promatrati zvezde koje me na tebe neobično podsećaju..

..ne boj se, jednom ćes se zaljubitial' ljubit ćes zato što će te nešto na toj ženi podsećati na mene..

..ne otkrivaj svoje srce ljudima jer u njima vlada kob i egoizamživot je borba - nastoj pobeditiali ako izgubiš-ne smeš tugovaticilj života je ljubav-a ona traži žrtve

Bio si moje veliko proleće,uspomena koja će dugo živeti u budućnosti,koje ću se sećati.

Osetiću tugu jer sam tebe volela,biće to ironija tuge …

Nestaće sjaj u travi,nestaće veličanstvenost sveta.Ostaće samo bleda slika onoga što je prošlo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track