SLAVEN DOŠLO ZA KURIR: Ne smeta mi da igram geja

Intervju, mlada glumačka zvezda u usponu o ulozi homoseksualca

SLAVEN DOŠLO ZA KURIR: Ne smeta mi da igram geja

Pop kultura -
Imao sam dilemu da li uopšte da prihvatim ulogu u filmu „Pored mene“. Na kraju, shvatio sam da sam samo glumac i da o tome ne sme da bude polemike

Slaven Došlo, po ocenama kritike i publike, nova je mlada glumačka zvezda. Do kraja godine u bioskopima gledaćemo ga u dva filma - „Panama“ i „Pored mene“, a naredne u ostvarenju „Vlažnost“, koje će najverovatnije biti prikazano i na festivalu u Berlinu.U filmu Stevana Filipovića „Pored mene“, koji će premijerno biti prikazan sutra u Sava centru, tumači lik boksera Lazara, homoseksualca zaljubljenog u druga iz odeljenja.- Imao sam dilemu da li uopšte da prihvatim ulogu. Razmišljao sam o tome kako će društvo to da percipira. Na kraju, shvatio sam da sam samo glumac i da o tome ne sme da bude polemike.Da li vas iznenađuje to što su srednjoškolci koji su gledali film na novinarskoj projekciji šokirani pojedinim scenama koje ste odigrali?- Opšti društveni stav je da se to tako tabuira. Ne iznenađuje me.Kome je namenjen novi film Stevana Filipovića?- Adolescentima. Bitno je da ga pogledaju i stariji i da se upoznaju s tim šta deca rade u školi. Ponašanje đaka prouzrokovano je brojnim faktorima.

Muški zagrljaj, ali samo na filmu... Došlo glumi i u „Panami“
Muški zagrljaj, ali samo na filmu... Došlo glumi i u „Panami“

Film „Panama“, u kojem ste debitovali, prikazan je u Kanu. Kakve su impresije?- To je bilo neverovatno iskustvo za mene. Poseta Kanu omogućila mi je da vidim kako izgleda i funkcioniše cela industrija. Nama je bilo divno i film je dobro prihvaćen. Premijera „Paname“ biće 21. oktobra.U „Panami“ igrate zavodnika, a vi i partnerka ste goli više od pola filma.- Za glumca je najvažniji partner. Jovana i ja smo dugo imali probe za taj film. Izgradili smo uzajamno poverenje i znali smo da ništa neće biti eksplicitno, već lepo snimljeno i u svrhu tih likova, što je obesmislilo problematiku golotinje na filmu.U „Panami“ je glavnu ulogu trebalo da igra Nikola Rakočević, a zatim Milan Marić.- Kasting je trajao godinu dana i prošlo je mnogo glumaca. Na kraju se meni posrećilo.Koja će vas uloga odrediti kao glumca - uloga geja ili zavodnika?- Videćemo kako će publika to da percipira. Voleo bih da se obe uloge dopadnu ljudima.

Učio od najboljihMIRA JE ODLIČAN PROFESORZavršili ste glumu u klasi Mirjane Karanović. Kakav je ona profesor?- Ona je sjajna žena i pedagog. Četiri godine provedene s njom nisu dovoljne za razumevanje svega što je želela da nam kaže. Nije nam nametala svoje mišljenje, već nam je pomagala da pronađemo svoj put u životu i glumi.

IstorijatGEJ TEMATIKA U DOMAĆOJ KINEMATOGRAFIJIU proleće 1961. snimljen je film „Zajednički stan“, koji se smatra prvim ostvarenjem sa gej tematikomDušan Makavejev je u ostvarenju „W. R. - misterije organizma“ (1971) doveo pred kamere poznatog njujorškog transvestita Džeki Kertis, prijatelja Endija VorholaGej scenom proglašeno je mačevanje Frane Lasića i Milana Štrljića u filmu „Okupacija u 26 slika“Godine 1981. snimljen je „Dečko koji obećava“, u kojem igra Aleksandar BerčekFilm „Duši duboko“ snimljen je 2004. i govori o devojci koja ostavlja partnera zbog druge žene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track